Sjöstedts Pelle Svanslös-attack

Jonas Sjöstedt (V) gick till Pelle Svanslös-attack i partiledardebatten.

Han kallade åter Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti – som han menar att Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor kopierar.

– Vill man förstå relationen mellan M och KD och SD är Pelle Svanslös en bra jämförelse. Bill och Bull upprepar det katten Måns har sagt, sa Sjöstedt.

Skriv inlägg
 • Olof Svensson

  Vi går nu över till en mer lågintensiv rapportering här. 

 • Olof Svensson

  – Vänsterpartiet verkar tro att man kan trolla fram resurser till välfärden, säger Annie Lööf som svar till Sjöstedt.

  – Varken Annie Lööf eller jag kan trolla, men vi kan prioritera. I våran budget kommer välfärd först. Nu väntar en våg av neddragningar. Centerpartiet prioriterar sänkt skatt för rika män, säger Jonas Sjöstedt.

  – Jonas Sjöstedt är inte trovärdig. Ni prioriterar riktade statsbidrag till kommuner. De skriker efter generella statsbidrag, svarar Annie Lööf

 • Olof Svensson

  Annie Lööf tar upp kvinnors hälsa, bland annat förlossningsvård. 

  – De regionala skillnaderna är för stora. 

 • Olof Svensson

  Nu är det Jonas Sjöstedts tur att ta replik. 

  – Den budget som drabbar kommunerna är den budget du röstade igenom i riksdagen. 

  Jimmie Åkesson: 

  – Varför är Jonas Sjöstedt så fixerad vem som utför välfärdsuppdraget, är det inte viktigare hur mycket vi får ut. 

 • Olof Svensson

  Var ska SD hitta alla dessa 80000 människor i vården, som behövs de kommande åren. Att kommunerna står inför stora utmaningar vet vi. Nu var det en annan utmaning vi pratar om. Var ska Jimmie Åkesson hitta alla människor? säger Annie Lööf. 

Så sent som i söndags kväll drabbade partiledarna samman i partiledardebatt i Svt:s Agenda. På onsdagen var det dags för ännu en holmgång, men nu i riksdagen.

Mörk bild

I de inledande anförandena var det en mörk bild av Sverige som målades upp.

Ulf Kristersson (M) menade att samhällskontraktet är på väg att brista. Det handlar om allt i från ökande arbetslöshet, särskilt bland invandrade, höga migrationstal och kriminalitet, framhöll han.

Också Jimmie Åkesson (SD) gav en dyster bild.

– Regeringens osammanhängande pytt i panna-politik innebär att människor som betalat skatt tvingas se hur välfärden inte längre kan leverera. 

Statsminister Stefan Löfven (S) gav en något annorlunda bild.

Han beskrev ett Sverige där utmaningarna attackeras tillsammans, men där de högerkonservativa ofta motarbetar nödvändiga åtgärder, både historiskt och i dag.

– Vi gör det gemensamt. Vi bygger ett starkt Sverige där ingen ska lämnas efter. 

”SD rasistiskt parti”

Annie Lööf (C) talade om att Sverige både är framgångsrikt och har stora utmaningar.

– Vi lever i ett kontrasternas land. Där företagsamhet och entreprenörer utvecklar Sverige till det bättre. På många områden går det bra. Samtidigt finns det många områden där verkligheten ser annorlunda ut. Människor saknar jobb, man känner sig otrygg. 

Jonas Sjöstedt (V) skapade heta känslor i förra debatten i söndags om synen på Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti.

I dag höll han i den åsikten.

– På andra sidan ser vi ett nytt politiskt block växa fram, de blåbruna. Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson vet att SD är ett rasistiskt parti, men de kan inte säga det, för de ska bygga sitt nya block. Då kan de inte säga sanningen, sa han. 

– Vill man förstå relationen mellan M och KD och SD är Pelle Svanslös en bra jämförelse. Bill och Bull upprepar det katten Måns har sagt. 

Utförsäkringsminister

Ebba Busch Thor (KD) svarade i sitt anförande med att uttala att hon tidigare jämfört sig själv med Trisse i Pelle Svanslös.

Också KD-ledaren var kritisk till regeringen.

– Sverige förtjänar en regering som är enig om att knäcka gängbrottsligheten på riktigt. 

– Vi arbetar för en ny regering senast 2022. 

I ett replikskifte senare i debatten kallade Stefan Löfven Moderatledaren Ulf Kristersson för ”utförsäkringsminister” och anspelade på dennes tid i alliansregeringen.

Uttalandet kom i samband med en diskussion där statsministern kritiserade M för att vilja återinföra stupstocken i sjukförsäkringen och skära ned på arbetsmarknadsåtgärder. 

Samtidigt framhöll Löfven att andelen som går på bidrag i Sverige nu är lägre än på mycket länge.

Ulf Kristersson svarade att han tycker att det är rätt att sänka bidragen och sänka skatten för människor med låga inkomster, eftersom det får fler i jobb.

”Syna bluffen”

Efter debatten kommenterade Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor Sjöstedts attack.

M-ledaren menade att han är trött på ständiga beskyllningar och menade att ett sådant klimat är dåligt för Sverige.

– Låt oss prata sakpolitik i stället.

Inte heller Busch Thor gillade påhoppet. Hon framhöll att V-ledaren, med citatvänliga rubriker, försöker dölja det faktum att hans parti släppt fram regeringen och dess samarbetspartier.

– Man måste syna hans bluff.

– Han och hans parti är garanten för den här politiken som han låtsas vara i opposition emot.

Publisert:

LÄS VIDARE