Coronapandemin

Jimmie Åkesson vill se krav på munskydd

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna vill se obligatoriskt krav på munskydd i omsorgen.

Jimmie Åkesson vill också att regeringen ger tydligare direktiv till allmänheten.

– Är det bra att ha munskydd eller inte? Just nu är det dubbla signaler.

Sverigedemokraterna vill göra det obligatoriskt att bära munskydd för de som arbetar inom omsorg, i synnerhet äldreomsorgen. Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson och Per Ramhorn, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för partiet, på Aftonbladet Debatt.

SD vill också att regeringen ger tydliga direktiv till allmänheten om munskydd. Enligt vissa studier smittar corona även innan en person uppvisar symtom. I andra länder, bland annat USA, uppmanas folk därför att bära munskydd för att inte riskera att smitta varandra.

”Sverigedemokraterna begär att regeringen går ut med tydliga direktiv till allmänheten om hur munskydd ska användas på alla platser där människor möts”, skriver Åkesson och Ramhorn på Aftonbladet Debatt.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.
SD vill att det blir obligatoriskt att bära munskydd inom omsorgen.

Tydliga regler

Åkesson säger att han inte är rätt person att svara på om människor bör ha munskydd på sig utomhus eller inte. Men han är kritisk till att Folkhälsomyndigheten avråder från användning i en formulering på sin sajt. Speciellt eftersom flera andra länder uppmanar sina invånare att bära dem.

– Jag efterlyser tydliga regler. Anders Tegnell uppmanar inte folk att ha det, även om det kan ha en effekt. Detta eftersom folk då kanske går ut mer i onödan. Jag tror dock att människor kan hålla båda tankarna i huvudet samtidigt, att inte gå ut mer än nödvändigt, och att bära munskydd när man går ut.

Otydligheten är problematisk

Hur ställer du dig till om regeringen uppmanar att bära munskydd?

– Då tycker jag definitivt att man ska ha det. Det som är problematiskt är otydligheten. Då vet inte människor vad som gäller.

Det rapporteras dagligen om stora brister på skyddsutrustning i vården. Åkesson säger att det är viktigt att göra skillnad på andningsskydd, som används i vården, och munskydd.

– Det är framförallt brist på andningsskydd, de som vårdpersonal använder. Men att skydda munnen, det kan göras med en pappersbit eller tygstycke.

PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Hur är det att bo i London just nu? Gäst: Frida Fagerlund. Programledare är Jenny Ågren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs mer om coronapandemin

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT: Personal i äldrevården måste ha munskydd

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Munskydd

Jimmie Åkesson

Anders Tegnell

Coronaviruset

Sverigedemokraterna