Coronapandemin

M-kravet: corona-tillägg till vårdpersonal

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

5 000 kronor extra i månaden för de som kämpar i frontlinjen med coronavirusets effekter.

Nu ställer Moderaterna krav på regeringen att snabbt besluta om mer pengar till personalen inom vård och omsorg.

– Vi måste visa att vi värderar och ser deras tuffa arbete, säger ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M).

Sedan coronaviruset nådde Sverige har regeringen presenterat flera krispaket för att mildra effekterna för företag och löntagare. Förslagen behandlas just nu i riksdagen och det har rått stor enighet mellan partierna.

Nu kräver Moderaterna att regeringen går fram med nya åtgärder i ännu en extra ändringsbudget, denna gång riktad mot personalen inom sjukvården och omsorgen.

Partiet vill att 15 miljarder ska fördelas ut till regioner och kommuner. Pengarna ska användas för att stötta upp för de kostnader som virusets spridning för med sig, bland annat till skyddsutrustning och extra personal.

Vill se lönetillägg till personalen

Men dessutom ska delar av pengarna vara öronmärkta för personalen som just nu kämpar i frontlinjen på sjukhus, i ambulanser och äldreboenden.

Svantesson.

M ser gärna att regioner och kommuner använder pengarna till ett så kallat ”corona-tillägg” på minst 5 000 kronor extra i lön för den berörda personalen mellan mars och maj.

– Vi vill att undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och ambulanspersonal och andra som kämpar med att rädda liv ska få ett tillägg. De har en otroligt tuff och pressad situation just nu. Där måste vi visa att vi värderar och ser deras tuffa arbete, säger Elisabeth Svantesson (M).

Om krisen drar ut på tiden utesluter inte M att mer pengar måste skjutas till.

Men de öronmärkta pengarna kan också användas till att ersätta personal som varit sjuka en period eller gå till de som har extra komplicerade resor till tuffa arbetspass.

– Det är en enormt pressad situation, att jobba med de som är smittade. Vi hör om långa pass med skyddsutrustning på, det är otroligt tufft, säger Svantesson.

Ska diskutera med regeringen

Exakt vilka som ska omfattas av ”coronatillägget” vill M diskutera med fackförbund, Sveriges kommuner och landsting och regeringen.

– Vi behandlar just nu flera extra ändringsbudgetar i riksdagen. Och nu är det dags för en extra ändringsbudget som både skjuter till de resurser som kommuner och regioner behöver nu men också till personalen, säger Svantesson.

M har ännu inte tagit upp frågan med regeringen, men kravet kommer att lyftas under tisdagen när partiledaren Ulf Kristersson (M) deltar på det partiledarmöte statsminister Stefan Löfven bjudit in till.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vård & omsorg

Elisabeth Svantesson

Moderaterna

Stefan Löfven