Fredrik Reinfeldts oro över ny Trumpseger

Fredrik Reinfeldt fruktar en oroligare värld om Donald Trump blir omvald.

I en intervju med Aftonbladet pratar den förre statsministern om sitt nya liv, hatet mot honom på nätet och Sveriges coronapolitik.

– I våras sa jag att jag förstod vår strategi. Men nu undrar jag om vi har någon längre, säger han.

Fredrik Reinfeldt anländer till intervjun i Kungsträdgården på elcykel. Han har blå keps, hövdinghjälm och mörkbruna solglasögon. Nästintill oigenkännlig. När han tar av sig förklädnaden dröjer det inte länge innan en man kommer fram och säger att han saknar honom i politiken.

Händer det där ofta?

– Ja, faktiskt. Folk är väldigt trevliga.

Fredrik Reinfeldt är aktuell med en bok om höstens USA-val. Boken bär undertiteln ”Ödesvalet” och handlar bland annat om vad som händer om Donald Trump blir återvald.

– Han är mer arg och mer utagerande nu än när han blev vald. USA är ett mycket mer polariserat land och Trump eldar på det. Han är helt öppen med sitt förakt mot demokratin, säger Reinfeldt.

Otydliga coronaregler

Om Trump vinner riskerar hans ”America first”-linje att göra världen mycket mer osäker, anser Reinfeldt. För svensk del kan det påverka allt från den ekonomiska utvecklingen till vår möjligheter att få coronavaccin.

Han ser också en utveckling där fler länder styrs av auktoritära män. I en sådan värld tror han att Sverige klarar sig sämre.

– Trumps sätt att tänka är ”jag gör vad jag vill och jag skyddar min familj”. På konventet som pågår nu är det i huvudsak hans familj som pratar om hur fantastisk han är. Det är en familj som dyrkar en patriark, en enväldig ledare.

Reinfeldt har gjort klart innan intervjun att han inte tänker uttala sig om svensk politik. Det har han inte gjort sedan han avgick för snart sex år sedan. Det är svårt att låta bli att sticka in en fråga lite då och då.

Som vad han anser om den svenska coronastrategin.

– Jag kommenterar inte svensk inrikespolitik och det här är svensk inrikespolitik, säger han inledningsvis.

Sedan tänjer han lite på reglerna.

– Det är extremt svårt att meddela hårda restriktioner till en befolkning när det bara fortsätter. Om man ser sig omkring märker man att den sociala distanseringen inte hålls. Människor sitter tätt bredvid varandra på krogar och restauranger. Sedan får vi höra att vi inte får gå på teater och fotboll. Människor reagerar och tycker det är otydligt.

Kommer aldrig kommentera svensk politik igen

Vad skulle gjorts annorlunda?

– Det tänker jag inte ha några synpunkter på. Att tycka något om detta är hela kärnan i den svenska debatten just nu. Jag konstaterar bara det här som medborgare.

Bär du munskydd i offentliga miljöer?

– Nej, men jag ska flyga snart och då kommer jag göra det.

Kommer du någonsin att kommentera svensk politik igen?

– Det tror jag inte. Jag är stolt över det jag har åstadkommit i politiken. Nu vill jag lära mig nya saker och inte gå tillbaka och kommentera det jag gjorde förr.

Får mängder med hatbrev

Hantverkaren som kom förbi och sa att han saknade Reinfeldt står i skarp kontrast till vad som skrivs om honom på sociala medier. Reinfeldt har blivit en symbol för Sveriges tidigare öppna invandringspolitik. Så fort han framträder i media får han stora mängder hatmejl, säger han.

– Det är troll, de har inget bättre för sig. De har hittat sin mening i livet och sitt sätt att sprida dynga. Jag har en assistent som rensar undan alla mejl.

För tio år sedan sa Fredrik Reinfeldt vid ett tillfälle att hans farfars far har svart påbrå. Ännu i dag blir han kallad n-ordet och afrikan.

– Folk mejlar mig om detta och kallar mig saker. Men vad ska jag göra med den informationen?

Händer det att någon kommer fram och är otrevlig på stan?

– Det händer aldrig. Kanske någon enstaka gång under de senaste tio åren.

Styrketränar med lätta vikter

Innan Fredrik Reinfeldt började med boken var han föräldraledig med dottern Alessia. Nu är hon tre år och går på förskola. När han inte arbetar försöker han spendera så mycket tid som möjligt med familjen. Han följer favoritlaget Djurgården och tränar tre gånger i veckan.

– Ska man hålla igång sina sinnen måste man också hålla igång kroppen. Jag använder cross-trainer för flåspassen. Sedan gör jag mycket stretching och styrketräning. I takt med att åren blir fler har jag allt mindre vikter. Ska man upp i 12 repetitioner är det bättre att ta bort några vikter, anpassa det till sin ålder.

Vem vinner USA-valet?

– Det har jag ägnat mig åt att inte slå fast. Det kommer vara jämnt, USA är väldigt polariserat.

Publisert: