Kristersson och Åkesson i enskilt möte

Uppdaterad 2019-12-05 | Publicerad 2019-12-04

Ulf Kristersson (M) har i dag träffat Jimmie Åkesson (SD) på sitt rum.

Det är första gången de båda partiledarna träffas för ett enskilt möte.

– Det var hög tid och vi hade viktiga saker att prata om, säger Kristersson.

Före sommaren blev det stor uppmärksamhet när KD-ledaren Ebba Busch Thor åt lunch med Jimmie Åkesson. Det var ett historiskt möte då det var första gången som en partiledare hade ett enskilt möte med SD-ledaren.

Nu följer Ulf Kristersson efter. I ett inlägg på Facebook skriver han att han i dag bjudit in Åkesson till en träff på sitt arbetsrum. Med på mötet fanns även partiernas gruppledare.

– Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar, skriver M-ledaren.

De båda diskuterade åtgärder mot brottslighet, energi- och klimatpolitik och migration.

– Det blev ett konstruktivt samtal. Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen, skriver Kristersson.

”Ingen dramatik”

M-ledaren skriver också att det nu är ”dags att gå från ord till handling i svensk politik”.

– Sverige kan inte fortsätta som nu. Politiskt spel och handlingsförlamning hotar samhällskontraktet. Så kan vi inte ha det. Det är bara om vi tar tag i Sveriges stora problem, som vi kommer kunna ta fasta på våra många möjligheter. Det är min drivkraft i det politiska arbetet.

Senare utvecklar Ulf Kristersson sina tankar i en intervju med Aftonbladet.

Han ser ingen dramatik i att han nu träffat Åkesson för ett enskilt möte.

– Det var första mötet för oss, men det har ju pågått samtal i utskott under lång tid. Så det här var nytt i just den här formen men i grund och botten ingen dramatik, utan bara en ganska självklar sak. Kan man hitta brett stöd i frågor man själv tycker är viktiga ska man söka det, säger M-ledaren.

Det kan bli tal om mer samarbete i olika sakfrågor framöver, framhåller Kristersson. Men något nytt konservativt block handlar det inte om.

– Nej, det tycker jag inte. M är ju som alla vet ett liberalt och konservativt parti i fin blandning. Det här förändrar ingenting. Jag vill ju söka stöd för åsikter som jag tycker är viktiga och vill genomföra förändring på riktigt.

Ändrat uppfattning

M-ledaren har tidigare sagt att han inte ska ”samarbeta, samtala, samverka, samregera” med SD. Men nu menar han att läget har förändrats.

– Vi har fått en jättekonstig regering som inte är överens om någon färdriktning och lämnar stora problem helt olösta. Då måste vi som vill lösa problem se om vi kan genomföra politik i Sveriges riksdag.

Han poängterar dock att han tror att det finns stora värderingsskillnader partierna emellan.

– Men för mig blev den avgörande punkten när regeringen bjöd in till samtal om gängkriminaliteten och började med att utesluta ett parti. Det tyckte jag var att göra spel av något som var på blodigt allvar.

– Vi bestämde att vi skulle göra allt vi kan för att söka så brett stöd som möjligt för att genomföra riktiga reformer. Då måste man prata med varandra om man tycker lika i frågor.

Åkesson: Bådar gott

Jimmie Åkesson skriver också om mötet på sin Facebooksida:

– På mötet diskuterades bland annat hur vi ska komma tillrätta med den allvarliga kriminaliteten i vårt land som regeringen helt har misslyckats med. Men också hur den framtida invandringspolitiken och energipolitiken bör utformas.

SD-ledaren menar att SD och M har många beröringspunkter i olika sakfrågor.

– Mötet var givande, konstruktivt och bådar gott inför framtida samarbeten i ett nytt politiskt landskap, skriver Åkesson.

PODD Så vinner Sverigedemokraterna kampen om nätet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om Sverigedemokraternas framgångar online med journalisten och författaren Jonathan Lundberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE