De samlar stöd för V-utmanare

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Än så länge riktas allt ljus mot Nooshi Dadgostar.

Men i Vänsterpartiet verkar andra krafter för att Tamara Spiric ska bli nästa partiledare.

– Hon har stöd av flera i riksdagsgruppen och det börjar snackas mer om henne runt om i partiet, säger en centralt placerad V-källa.

Kampen om vem som ska efterträda Jonas Sjöstedt är i full gång. Tidigare i veckan meddelade Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, att hon inte kandiderar.

Hon ställde sig i stället bakom V:s vice partiledare Nooshi Dadgostar, som hittills är den enda kandidaten att ta över på kongressen i maj.

Dadgostar, just nu föräldraledig från sitt riksdagsuppdrag, har medvind. Hon har redan blivit nominerad av distriktet i Östergötland och har fått stöd av flera tunga V-toppar.

Men i bakgrunden finns också andra krafter i partiet som vill se en helt annan person ta över. Det handlar om Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå som även suttit i partistyrelsen.

Tamara Spiric.
Foto: Gabriel Liljevall/Vänsterpartiet
Tamara Spiric.

Samlar stöd för annan kandidat

Hon har ännu inte gett besked om hon ska kandidera, men sagt att hon funderar på det.

Enligt vad Aftonbladet erfar har hon bland annat stöd av flera ledamöter i riksdagsgruppen och partiets centrala organisation, men även ute i landet

– Det börjar snackas mer och mer om henne i partiet, säger en källa med insyn.

Aftonbladets uppgiftslämnare säger att det som lyfts fram är V:s framgångar i Umeå under Spiric tid, både när det gäller valresultat och politik.

– Det handlar också om att hon har ett brett perspektiv när det kommer till hela landet. Vi i V tycker att det finns ett problem när stad och land dras isär och hon har erfarenheten av båda två, säger en vänsterpartist.

Foto: Björn Lindahl
Nooshi Dadgostar.

Ett V-kommunalråd i en stor svensk kommun säger:

– Vi behöver få ut fler kandidater. Det är alltid bäst att en ledare tillsätts i konkurrens med andra. Jag hoppas Spiric ställer upp, hon har en förmåga att uttrycka vad hon vill med vårt parti och med Sverige under 2020-talet. Det är viktigt.

Men dessutom lyfter man fram att det finns ideologiska skillnader. Flera av de som lyfter fram Spiric säger att Dadgostar är en del av den nuvarande partiledningen.

– Mycket av det som de gjort har varit bra, men det finns ändå ett sug efter en inriktning som är mer åt vänster, och särskilja oss mer från S. Där skulle jag säga att Tamara är väldigt bra, säger en källa.

”Representerar moderna Sverige”

En av dem som öppet stödjer henne är Ulrika Edman, gruppledare för V i Umeå. Hon menar att det är viktigt att flera kandidater nu kommer ut på banan så att processen kan komma i gång ordentligt.

– Tamara är en person representerar det moderna Sverige, är analytisk och har ledarförmåga och en medial förmåga att gå genom rutan. Hon kan leverera valresultat, säger hon.

Till skillnad från Dadgostar sitter Spiric inte i riksdagen. Men enligt Edman ska det inte ligga henne i fatet.

– Vi i V har haft den perfekta partiledaren, kunnig och intelligent. Ändå sitter vi med åtta procent. Det gör att vi har 27 riksdagsledamöter och ska man bara titta där är det ett begränsat antal personer.

Sista dagen för att nominera en ny partiledare är 21 februari. Ännu har inget av de riktigt tunga distrikten meddelat vem de föredrar.

PODD Här är kandidaterna som kan ta över Vänsterpartiet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan ta över som partiledare efter Jonas Sjöstedt. Gäst är Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE