Mejla

Lena Mellin

Aftonbladet/Inizio: SD vinner fråga efter fråga

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna skär som en rakkniv genom opinionen.
Enligt Aftonbladet/Inizio äger partiet tre av åtta sakfrågor. Det är fler än något annat parti.

Det här är den mest skrämmande opinionsmätning jag har läst i hela mitt liv. Den visar med vilken styrka, bredd och omfattning som Sverigedemokraterna tar plats i den svenska opinionen.
De föser med obönhörlig kraft de andra partierna mot politikens utmarker. De blir rädda för att de förstår att de gör någonting fel, men inte vad. Det leder till förlamning.

Det kan leda till en ganska farlig situation och det är därför jag tycker att den här undersökningen är så läskig. Det kan göra att de andra partierna viker ner sig, låter ett parti dominera och det är aldrig bra.

SD är inte längre ett enfrågeparti om någon trodde det. Allt fler tycker att SD har den bästa politiken även inom andra politikområden.

Äger flest sakfrågor av alla partier

Vid förra valet ägde Sverigedemokraterna flykting- och invandringsfrågan. Sedan dess har de tagit över äldreomsorgen från Socialdemokraterna och försvaret från Moderaterna.
SD äger därmed flest sakfrågor av alla riksdagspartier. Tvåa är Moderaterna som enligt väljarna har den bästa politiken för ekonomin och för jobben. Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern äger bara en fråga var.
Riktigt allvarligt är läget för Kristdemokraterna och Miljöpartiet som inte äger en enda politisk sakfråga. Det gör inte Vänsterpartiet heller men de klarar sig ändå. Det räcker långt för dem att exploatera vänstermissnöjet.
SD äger alltså tre gånger så många sakfrågor som landets största och i modern tid mest tongivande parti. Och fler än det näst största partiet.

Nästa val ett blodbad

Det är enormt uppseendeväckande. Partistrategerna bör genast tänka ut en grundläggande krisplan om de vill undvika att nästa val blir ett blodbad. Det kan dock redan nu vara för sent. Sverigedemokraternas fäste i den svenska opinionen är långt mer omfattande än väljarbarometrarna, som mäter stödet för partierna, ger intryck av.

De är förlorarna

Ett bevis för deras snabbt växande tyngd i opinionen är att partiet finns med på tre i topp-listan i varje politisk sakfråga som Aftonbladet/Inizio undersökt. Det gör inget annat parti. KD och MP är inte med på den i någon fråga vilket gör att man redan nu med stor säkerhet kan kora dem till nästa vals förlorare. Det gör inte V heller men de spelar, som sagt, i en egen division.

BÄSTA PARTIERNA – FRÅGA FÖR FRÅGA

Jobb och sysselsättning (M)

Moderaterna äger fortfarande frågan, 26 procent tycker att de har bästa politiken för jobb och sysselsättning. Men partiet har tappat rejält sedan valet. Då tyckte 36 procent att de var bäst.
Socialdemokraterna har också tappat trovärdighet på det här området, som de utnämnt till partiets allra viktigaste. 22 procent tycker att de har bästa politiken.
Däremot tycker nu dubbelt så många som i valet att Centern och Sverigedemokraterna har den bästa politiken på området, 10 respektive 16 procent.

Skola och utbildning (L)

Jan Björklunds Liberalerna ägde frågan redan vid valet och fortsätter att göra det, om än på en lägre nivå. Inget annat parti ligger i närheten.

Andelen som tycker att SD har den bästa skolpolitiken har fyrdubblats från 4 till 16 procent sedan valet. De som tycker att Gustav Fridolin och de gröna har det har mer än halverats till tre procent.
Bättre än så kan inte skillnaden mellan SD och MP beskrivas. Det ena är ett parti i medvind, det andra ett i djup kris. Förtroendet för de gröna i en av deras två paradfrågor har mer än halverats sedan valdagen.

Försvaret (SD)

Före valet var försvaret en moderat paradfråga. Nu har SD tagit över den, 22 procent tycker att de har den bästa försvarspolitiken.

Svensk ekonomi (M)

Ännu en M-fråga. Men i samband med valet var det 46 procent som tyckte att Anna Kinberg Batras parti hade den bästa ekonomiska politiken. Nu är siffran nere på 31 procent, elva procentenheter före tvåan Socialdemokraterna.
De som anser att Sverigedemokraternas ekonomiska politik är bäst har mer än tredubblats sedan valet, från fem till 18 procent. I denna fråga nafsar alltså SD Socialdemokraterna i hälarna.
Miljöpartiets trovärdighet på området är obefintligt, inte ens de egna väljarna tror på den. En procent tycker att de gröna har bäst ekonomisk politik.

Flykting- och invandringsfrågor (SD)

Sverigedemokraterna är helt ohotade i denna fråga. 44 procent tycker att de har den bästa politiken på området, dubbelt så många som vid valet.

Däremot har varken Moderaterna eller Socialdemokraterna fått betalt för sin helomläggning av flyktingpolitiken. Det är betydligt färre nu än då som tycker att de har den bästa flyktingpolitiken.
Det har dock Centerpartiet fått, betalt alltså. I dag tycker nästan fyra gånger så många som vid valet, totalt 11 procent, att deras flyktingpolitik är bäst. C vill till skillnad från de flesta andra partier fortsatt ha permanenta arbetstillstånd och driver på för att barn ska kunna återförenas med sina föräldrar.

Miljö (C)

Centern har tagit över ägandeskapet för den här frågan från MP. 27 procent tycker att Centern har bästa politiken, 15 procent anser att de gröna har det.

I valet för två år sedan var skillnaden mellan partierna 17 procent till Miljöpartiets fördel. Ännu ett bevis för djupet av MP:s kris.

Sjukvården (S)

Socialdemokraterna ägde frågan i samband med valet och gör det fortfarande, om än mycket knappt. 19 procent tycker att de har den bästa sjukvårdspolitiken, 18 procent att Sverigedemokraterna har det.

I valet låg SD på sjätte plats i sjukvårdsligan. Nu ligger de alltså tvåa.

Äldreomsorgen (SD)

Denna fråga har Sverigedemokraterna tagit över från Socialdemokraterna sedan valet. 23 procent tycker att SD har bästa politiken på det här området, mer än tre gånger så många som i valet.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Så blir Sverige 2028 – om SD har makten

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Socialdemokraterna

Lena Mellin

Vård & omsorg

Försvarsmakten