”Misslyckas Löfven får Lööf sannolikt uppdraget”

Val 2018: ”Inte sannolikt med Jimmie Åkesson”

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Misslyckas Stefan Löfven med försöken att bilda en ny regering går sannolikt uppdraget vidare till Annie Lööf.

Det menar tidigare talmannen Per Westerberg.

– Hon förefaller vilja ha det. Det har också funnits en del synpunkter från henne att man inte riktigt kört allt i botten, säger han.

Stefan Löfven fortsätter sitt sonderingsuppdrag för att bilda en ny regering. I veckan tänker han han försöka samtala med partiledarna från Alliansen, Vänsterparitet och Miljöpartiet.

Senast nästa måndag måste han dock avlägga en slutrapport till talmannen Andreas Norlén.

Kan han inte presentera ett förslag på en regering som kan tolereras av riksdagen går sonderingsuppdraget över till någon annan.

– Ett scenario är att man går tillbaka till Ulf Kristersson en gång till. Men det mest sannolika är att Annie Lööf får uppdraget, säger Per Westerberg, talman mellan 2006 och 2014.

1 av 5 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf i ett tidigare möte med talmannen

Blir tufft för Annie Lööf

Per Westerberg understryker att det ytterst handlar om vad partiledarna säger till talmannen. Men C-ledaren ligger närmare till hands än andra, trots att hon leder det fjärde största partiet.

– Hon förefaller vilja ha det. Det har också funnits en del synpunkter från henne, och hennes närstående, att man inte riktigt har kört allt i botten. Har både Stefan och Ulf kört så långt som de tror att det går, och någon annan tror att det finns fler möjligheter, är det inte onaturligt att partiledarna säger till talmannen att hon bör få försöka.

Annie Lööf har tidigare sagt att möjligheterna för att få till ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet bör undersökas mer. Men hon har upprepat att Ulf Kristersson är hennes statsministerkandidat. Om sonderingsuppdraget skulle gå över till henne väntar en tufft tid, tror Per Westerberg.

”Jimmie Åkesson är inte sannolikt”

– Jag tror hon kommer få svårt att åstadkomma något. Men om man kommer så långt att man kört tre sonderingar i botten måste någon krypa fram ur skyttegraven och släppa fram någon. Det finns ett tryck på partiledarna att de måste komma till skott, annars blir det för mycket av en lekstuga.

Vad talar för att det blir Ulf Kristersson som får uppdraget igen om Löfven misslyckas?

– Ja, det finns inte så många alternativ, det är väldigt fastlåst.

Att SD-ledaren Jimmie Åkesson skulle få uppdraget är inte sannolikt, menar Per Westerberg. De andra partiledarna har upprepade gånger gjort klart att de inte vill samtala med honom.

– Det enda skälet skulle vara att de då skulle tvingas samtala med honom, och det kan ju ha ett egenvärde i sig. Det är inte otänkbart, men inte sannolikt.

Birgitta Dahl utesluter inte Annie Lööf

Birgitta Dahl, talman mellan 1994 och 2002, utesluter inte att Annie Lööf kan bli nästa partiledare att få sonderingsuppdraget. Men hon tycker det är dumt att spekulera innan veckan är slut.

– Det beror mycket på händelseutvecklingen i samtalen den här veckan. Det kan också gå tillbaka till Ulf Kristersson. Det är ett dramatiskt förlopp även om det går långsamt. Stora förflyttningar måste få ta den tid som behövs.

Publicerad:

LÄS VIDARE