Valet 2018

Åsa Regnér avgår som minister – får toppjobb i FN

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

WASHINGTON. Åsa Regnér får jobbet som biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation i världen.

Därmed lämnar hon uppdraget som minister inom kort.

– Jag har verkligen tyckt om att vara minister, men det här är en chans som uppstår väldigt sällan och därför är jag väldigt glad, säger Regnér.

Aftonbladet kunde för några veckor sedan avslöja att barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har sökt jobbet som biträdande chef för UN Women. Det är en organisation där hon tidigare arbetat.

Åsa Regnér lämnar regeringen för toppjobb i FN.

I dag fick hon besked av FN:s generalsekreterare António Guterres att hon får jobbet.

Aftonbladet har pratat med Åsa Regnér. Hon är mycket glad och menar att det är en chans att verkligen jobba för flickors och kvinnors möjligheter i världen.

– Det är ett engagemang som löpt som en röd tråd genom hela mitt liv, säger hon.

Flyttar till New York

Förordnandet är löpande, men brukar ligga på runt fem år sammanlagt. Därmed flyttar Åsa Regnér och hennes två tonårsbarn snart till New York i USA.

Om uppdraget säger hon:

– Jag blir vice chef för UN Women och har då särskilt ansvar för politikutformningen, jämställdhetspolitiken, men också för externa relationer mellan stater och UN Womens samarbete med länder och andra partners.

Åsa Regnér menar att det finns en rad saker hon hoppas uppnå i sitt kommande jobb.

– Jag hoppas på engagemang i kvinnors och flickors rättigheter och att, den dag när jag lämnar jobbet, ska fler länder ha investerat i flickors och kvinnors rättigheter, och i FN:s arbete för de här rättigheterna. Jag hoppas också att barnäktenskap ska ha minskat och att hedersrelaterat våld och våld mot kvinnor ska minska i världen.

Barnkonventionen blir lag

När hon nu lämnar jobbet som minister summerar hon sin tid i regeringen. Åsa Regnér menar att det har varit roligt och hedrande att ha utsetts till minister i Stefan Löfvens regering.

Särskilt stolt säger hon sig vara över att man har satsat på en jämställdhetsmyndighet, att barnkonventionen snart ska bli svensk lag och att hon i sitt jobb har haft stort fokus på socialtjänsten, som hon menar att har varit eftersatt.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven om Regnér: ”Hon kommer att genomföra sitt nya uppdrag med bravur”

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Åsa Regnér

Barnkonventionen

Jämställdhetspolitik

Stefan Löfven

António Guterres

FN, Förenta nationerna