Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven kommenterar Annie Lööfs nobb

”Den här processen behöver gå vidare på annat sätt”

Av: 

Anette Holmqvist

Kenan Habul

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Efter stenhårda förhandlingar i flera dygn – i morse fick Stefan Löfven (S) veta att Centerpartiet säger nej till honom som statsminister.

Men han vill inte stänga dörren för fortsatta samtal med C och L.

– Tar jag tillbaka alla kompromisser blir det varken jul eller påskledighet för någon av oss, säger han.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har meddelat att hennes parti kommer att rösta nej till Stefan Löfven (S) i en omröstning i riksdagen.

Detta eftersom C anser att Socialdemokraterna inte har varit tillräckligt öppna för liberala förslag samtidigt som man menar att Löfven låter Vänsterpartiet påverka politiken i alltför hög grad.

Varit redo att kompromissa i känslig frågor

Stefan Löfven håller inte fullt ut med om den bild som Lööf har gett, han framhåller att S har visat kompromissvilja.

Ett av de områden där Stefan Löfven menar att S gjort stora eftergifter i förhandlingarna handlar om värnskatten, där framförallt Liberalerna har krävt kraftiga förändringar.

Även på bostadsområdet har man kompromissat, menar Löfven.

Även gällande arbetsrätten har S varit att vika sig men med respekt för det arbete som pågår mellan parterna på till exempel arbetsmarknads- och bostadsområdet.

Han menar också att V inte har haft något inflytande över förhandlingarna och att V-ledaren Jonas Sjöstedt ”inte skulle ha varit nöjd” med många av förhandlingsresultaten.

– Ska vi kunna stå för den politik som förs, måste vi kunna säga "att det här är en kompromiss" som respekterar alla sidors önskemål, säger han.

Samtidigt slår Löfven fast att har ”full respekt” för C:s beslut, som är fattat i demokratisk anda.

Varnar för SD-inflytande

Stefan Löfven lyfter ett varningens finger för vad som kan hända nu, om partierna på mitten inte lyckas komma överens.

– Alternativet till att hitta en kompromiss i mitten riskerar att ge Sverigedemokraterna ett avgörande politiskt inflytande. Det har jag tidigare gett Lööf och Björklund att de har varit tydliga med att de inte vill.

Om talmannen Andreas Norlén står fast vid att riksdagens ledamöter ska få rösta om S-ledaren som statsminister, trots dagens besked, är Löfven redo att gå till kammaren.

– Om talmannen säger ”jag vi vill ha dig till en omröstning” då accepterar jag det, men då måste jag ta ställning till vilken regeringskonstellation jag går till kammaren med.

”Gränser vi inte kan passera”

Beskedet att Centerpartiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen fick Stefan Löfven i morse, berättar han. S-ledaren menar att hans parti trots detta fortsatt är berett att arbeta för att Sverige ska få en handlingskraftig regering.

– I politik ingår polemik och argumentation. Mitt fokus är att Sverige ska ha en regering. Vi måste diskutera en lösning som så många som möjligt kan acceptera. Det är en svår situation, men jag tänker bidra med allt jag kan för att Sverige ska få en regering.

Där ingår också att hålla fast vid de kompromisser som S, C, L och MP har kommit överens om i de regeringsförhandlingar som nu förkastats av C.

– Om processen ska gå framåt kan jag inte säga att jag tar tillbaka alla kompromisser blir det varken jul eller påskledighet men vi har gränser som vi inte är redo att passera, säger Löfven.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Källa: Förhandlingarna låste sig klockan 2 på lördagsnatten

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven

Annie Lööf

Socialdemokraterna

Centerpartiet

AB Voice