Lööfs press på M inför talmannens besked: Nödvändigt

avJonathan Jeppsson

Inför talmannens pressträff i morgon sätter Annie Lööf press på Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Nu vilar ett särskilt stort ansvar på S och M. Det är nödvändigt, skriver Center-ledaren på Instagram.

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Annie Lööf (C).

I morgon håller talmannen pressträff om nästa steg i regeringsbildningen.

Centerpartiet har under lång tid stått i centrum för regeringsbildningsprocessen, eftersom de sitter på mandaten som kan avgöra vem som blir ny statsminister.

För två veckor sedan såg en uppgörelse ut att vara nära – men de intensiva förhandlingarna mellan C och S sprack till slut.

I dag höll M-ledaren sitt jultal, där han i mycket varma ordalag pratade om sina allianskollegor i Centerpartiet och Liberalerna, genom att lyfta fram vad deras partier betytt för M och Alliansen som helhet.

– Vi moderater, vi behöver Alliansen, vi blir bättre tillsammans med våra vänner. Och jag tror de också behöver oss. Helheten är större än delarna, säger Kristersson.

”Ingen ny Decemberöverenskommelse”

Samtidigt avfärdade han helt tankarna på ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

– Det är inte en nationell kris och vi kommer inte att delta i en ny Decemberöverenskommelse.

Men Annie Lööf skriver nu på Instagram att hon fortsatt vill att Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans tar ansvar för regeringsbildningen.

”Centerpartiet kommer att fortsätta vara aktiva, konstruktiva och ta ansvar. Men nu vilar ett särskilt stort ansvar på S och M, som båda aspirerar på statsministerposten. Det är nödvändigt för att Sverige så snart som möjligt ska få en handlingskraftig regering”, skriver Annie Lööf.

Hon säger sig själv inte eftersträva på statsministerposten.

”Har prövat detta under mitt sonderingsuppdrag i höstas. Ett tydligt nej från såväl S som M, så den dörren bedömer jag som stängd efter deras besked”.

ARTIKELN HANDLAR OM