Så ska regeringen strama åt apoteksnäringen

Regeringen vill strama åt reglerna på apoteksmarknaden.

Man ser problem både när det gäller bristen på apotek på landsbygden och att folk har svårt att få tag på sina mediciner.

– Apoteken ska inte vara en detaljhandel där fokus ligger på att sälja schampo och nagellack, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Här sparar du pengar på piller Priserna lägre på nätet

2009 avvecklade Alliansregeringen det statliga apoteksmonopolet och den som får tillstånd av Läkemedelsverket kan i dag sälja läkemedel. Reformen kritiserades hårt av dåvarande oppositionen. Aftonbladet kan berätta att S/MP-regeringen inom kort tillsätter en utredning för att strama åt reglerna på en marknad man menar har stora brister.

– Den här regeringen hade aldrig genomfört avregleringen. Men vi tycker diskussionen ska utgå ifrån här och nu. Alla måste inse att oavsett vad man tyckte om avregleringen finns problem vi måste lösa. Nu tar vi ett samlat grepp, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Ett problem regeringen ser är att tillgängligheten på landsbygden har minskat, samtidigt som det öppnat fler apotek i storstäderna.

– Dessutom har fokus till viss del skiftat från att förmedla läkemedel till att apoteken riskerar att bli mer försäljningskanaler för schampo och nagellack, säger Wikström.

Vill lösa flera problem

Men han slår också fast att det inte är hans uppdrag att säga hur många apotek som ska finnas på landsbygden jämfört med städerna.

– Min och statens uppgift är att se till att det finns bra förutsättningar för en bra läkemedelshantering i hela landet.

Ett annat problem regeringen ser är att konsumenterna ibland har svårt att få tag på sina mediciner.

– Det finns problem med lagerhanteringen. Med allt dyrare läkemedel måste man inse att även för ett litet apotek är det en risk att sitta på dyra läkemedel som man inte får betalt för förrän i efterskott. Här finns en problematik, det måste utredningen titta på.

Ministern menar att det är svårt att få till ett system där alla konsumenter direkt kan få ut sin medicin oavsett vilket apotek de besöker.

– Så var det inte ens under monopoltiden. Men om man inte får det ska man få en service så man vet var någonstans man kan hämta ut sitt läkemedel, så att man kan vända sig någon annanstans även om det är en annan leverantör. Man ska också kunna känna sig trygg med att fokus ligger på patientsäkerhet, inte i första hand att kränga andra prylar.

Vill se tydligare samhällsansvar

Wikström är också tydlig med att alla apotek, statliga och privata, ska ha ett utökat samhällsansvar.

– Apoteken är en del av hälso- och sjukvården, det ska inte bara vara en detaljhandel. Dessutom måste farmaceuternas kunskaper bättre.

Han menar att det på en marknad kan vara svårt att ta sitt samhällsansvar i den privata sektorn, även om man vill.

– Inte minst av den anledningen är det viktigt att staten sätter upp tydliga spelregler. Har man ett apotek ska man i första hand ha en bra kunskap om läkemedel och kunna sälja dem på ett patientsäkert sätt.

Utredningen ska sjösättas relativt snart, enligt Wikström, men inte innan sommaren.

Här sparar du pengar på piller Priserna lägre på nätet

Publisert: