Moderaterna: Det är match igen

SAMHÄLLE

I dag presenterar Moderaterna sina politiska prioriteringar inför valet i höst.

Frågor kring jobben, kriminaliteten, integrationen samt sjukvård och skola blir huvudfokus.

– Det är en öppen fråga hur valet ska gå. Det är match igen, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer presenterar i dag Moderaternas prioriterade sakområden inför valet i höst.

– Vi har lyckats samla ihop vårt lag, och vårt parti. Och återetablera en öppenhet och nyfikenhet från väljarna på Moderaterna, säger Gunnar Strömmer.

– Vi upplever att det är ett läge där det är en öppen fråga hur valet ska gå. Det är match igen. Och då var vi i princip uträknade för ett halvår sedan.

”Högkonjunkturen används illa”

Det är fyra frågor som Moderaterna kommer lägga extra tid på. Gunnar Strömmer inleder med ekonomin och jobben.

– Det finns många saker som går bra i Sverige, oavsett vem som vinner valet är det en styrka. Men den alltför glättiga bilden av det ekonomiska tillståndet behöver nyanser - sällan har en ekonomisk högkonjunktur använts så illa.

En annan fråga som kommer stå i fokus för Moderaterna är lag och ordning.

– Är det något som utmärker den här mandatperioden så är lag och ordning, som väljarna konsekvent listar som centrala och viktiga frågor. Det är en berättigad synpunkt, säger Gunnar Strömmer och nämner den låga polistätheten som ett exempel på vad som inte fungerar i dag.

Skuggsamhället

Invandring och integration kommer vara det tredje området.

– Det finns en del saker som fungerar, men vi har ett stort och växande problem med skuggsamhället. De prognoser över hur många som flyter ut i skuggsamhället handlar om tiotusentals, säger Gunnar Strömmer.

Det fjärde prioriterade sakområdet handlar om sjukvård och skola.

– De här välfärdsfrågorna skär in i till exempel lag och ordning – kränkningar, våld på en nivå i skolorna som man inte har sett över en tidsrymd som i alla fall jag kan överblicka.

Gunnar Strömmer menar att det som avgör hur det kommer gå i valet är trovärdigheten i att omsätta den här typen av förslag i praktisk politik.

Moderaterna sätter upp målet att Alliansen ska bli större än de rödgröna och bilda en moderatledd Alliansregering. Moderaterna siktar också på att göra ett bättre valresultat än i valet 2014.

– Vår ambition är väldigt tydlig. Vi tror väljarna är trötta på ett gnälligt samtalsklimat. För oss är det otroligt centralt att värna vår roll i det som ska bli ett vuxet samtal, säger Gunnar Strömmer.

Texten uppdateras.

Fem saker du inte visste om Kristersson 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM