M vill se skärpta straff och utvisa fler

avPär Karlsson

STOCKHOLM/ENKÖPING. Moderaterna vill skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning.

Partiet kräver också att fler utländska medborgare som döms för brottet ska utvisas.

– Det finns alla skäl att utländska medborgare som huvudprincip avtjänar sina straff utomlands, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Inför valet den 9 september är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ute och kampanjar i Sverige. I dag gör han en bussresa i Mälardalen tillsammans med ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson och partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Gunnar Strömmer, Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson på bussturné.

Det första stoppet var ett besök på en kvinnojour i Enköping. Inför det presenterade Kristersson och Svantesson nya förslag kring brottet grov kvinnofridskränkning. Man vill att straffet för brottet skärps, så att maxstraffet höjs från sex till tio år.

– Vi pratar just nu mycket om grova kriminella gäng och dödsskjutningar. Det gör vi på väldigt goda grunder. Men då glömmer vi lite bort att prata om brott som begås hela tiden. Det är framför allt våld i nära relationer där kvinnor misshandlas av sina män eller tidigare män. Det här är en otroligt allvarlig form av brottslighet och det krävs strängare straff, säger Kristersson.

Vill skärpa straffet

M vill också att alla som misstänkts för grov kvinnofridskränkning ska häktas och hållas i förvar tills domen har fallit. Enligt Kristersson leder det till att personen inte kan uppsöka brottsoffret.

– I dag är det för få som häktas vid de här situationerna. Strängare straff innebär också att man kan häkta människor snabbare. Det ifrågasätts ibland men det innebär att polisen får fler verktyg till sitt förfogande för att bekämpa den här brottsligheten.

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer

Partiledaren meddelade också att han vill att fler utländska medborgare som döms för grov kvinnofridskräkning ska utvisas.

– Det är väl ganska uppenbara skäl. Det finns alla skäl att utländska medborgare som huvudprincip avtjänar sina straff utomlands. Men också för att det är mycket kännbart för en del gärningsmän. Vi ska inte ta orimlig hänsyn till dem. Vi ska ta mycket stor hänsyn till de brottsutsatta.

– Begår man grova brott i Sverige ska man löpa uppenbar risk att få lämna landet. 

Morgan Johansson: ”Stänger inte dörren”

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det är bra att Moderaterna försöker ”hänga med i frågan”.

– Vår regering har gjort mer mot mäns våld mot kvinnor än vad någon annan regering har gjort. Vi har förstärkt kvinnojourerna, infört den nya samtyckeslagstiftningen och infört en ny lagstiftning som gör det lättare att sätta fotboja på de som har kontaktförbud, säger han.

Johansson tycker dock att Moderaternas förslag kan övervägas.

– Jag stänger inte dörren för något av dem och jag tror säkert vi ska kunna komma överens framöver om ytterligare skärpningar. Men det är viktigt att poängtera att när man skärper straffen eller utökar möjligheten att häkta folk, så kostar det pengar.

– Det kan inte förenas enligt min uppfattning med Moderaternas förslag på stora skattesänkningar. Det ska de vara medvetna om.

ARTIKELN HANDLAR OM