KD-topp semestrar med familjen – låter skattebetalarna betala hotell

KD-toppen Caroline Szyber har flera gånger brutit mot riksdagens regler.

Nu kan Aftonbladet avslöja att hon låtit skattebetalarna stå för privata semesterkostnader för hennes familj – både i Sverige och utomlands.

”Massa underbar mat, glass, sol, fontäner, historia, politik, fantastisk arkitektur”, skrev Szyber på sociala medier från en av resorna i Italien.

Caroline Szyber, 36, är ordförande för civilutskottet och ersättare i EU-nämnden och justitieutskottet.

Hon är jurist i grunden och har tidigare varit rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Då föreslog Szyber att fångar skulle betala hyra när de satt i fängelse. Enligt henne var det viktigt för de intagna att lära sig ”ekonomiskt ansvarstagande”.

Är ett toppnamn

Szyber jobbar nära partiledningen och gick nyligen ut tillsammans med partiledaren Ebba Busch Thor i en gemensam debattartikel.

I årets valrörelse är Szyber ett av toppnamnen och hon har även fått ett ”särskilt ansvar” när det gäller KD:s familjefrågor.

När nyheten om hennes nyckelroll tillkännagavs i mars var Szyber inte i Sverige.

”Synd att du inte kunde vara med”, skrev en användare på Instagram.

”Japp synd med familjen i fokus”, svarade Szyber.

Flög till Rom

Szyber hade i stället flugit till Rom i Italien.

KD-ledamoten var på en så kallad enskild resa.

Varje ledamot får resa för upp till 50 000 kronor per mandatperiod. Tanken är att resan ska vara av värde för riksdagsuppdraget. Beslut fattas av någon av vice talmännen. Ledamöterna har dock rätt att själv besluta om resor inom stora delar av Europa.

Szyber reste till Rom för att följa den italienska valrörelsen.

Nu kan Aftonbladet avslöja att hon bröt mot riksdagens regler – och lät skattebetalarna stå även för familjens hotellkostnad i fyra dagar, totalt 9 485 kronor. Szyber borde ha betalt 2 370 kronor själv.

”Perfekt boende”

Familjen bodde på det fyrstjärniga hotellet Metropole i centrala Rom. På en bokningssajt beskrivs hotellet av en tidigare gäst:

”Ett perfekt boende för en 4 personers familj. Bokade ett familjerum. Det visade sig vara en svit som de har till familjer”.

Szyber har själv lagt upp bilder på Instagram från resan. På bilderna ser man hur hon turistar med sin familj.

”Rom några dagar i mars!! Massa underbar mat, glass, sol, fontäner, historia, politik, fantastisk arkitektur”, skrev hon under bilderna.

Enligt riksdagens regler ska ledamöterna själva stå för 25 procent när de har med sig anhöriga. Men det finns även politiker som valt att stå för 50 procent av boendekostnaden, när de haft med sig flera familjemedlemmar.

Med familjen i Venedig

Det är inte heller första gången som KD-ledamoten brutit mot reglerna.

Szyber har gjort ytterligare två resor med familjemedlemmar.

Sommaren 2016 bar det av till Venedig och där lät Szyber riksdagen betala båttaxi på närmare 1 000 kronor för familjen, samt hotell och hotellfrukostar åt hennes familj.

Även den resan var en enskild resa.

I kalkylen för sina resekostnader skrev Szyber:

”Boende ca 10 500 (5 nätter) höga hotellpriser och svårt att hitta rum pga turistsäsong”.

Szyber bokade ett rum på det fyrstjärniga hotellet Ca’ Alvise som ligger centralt, precis vid en av stadens kanaler. Hotellet i Venedig kostade cirka 10 000 kronor.

Men i stället för att göra avdrag för familjens boendekostnader lät Szyber skattebetalarna stå för allt. Hon borde ha betalat drygt 2 500 kronor själv.

Helg med sambon

Under sommaren 2015 åkte Szyber till Fiskebäckskil på västkusten och tog in på fyrstjärniga Gullmarsstrand hotell tillsammans med sin sambo.

”Vårt unika läge vid havet skapar en känsla av absolut ro och absolut närvaro”, skriver hotellet på sin hemsida.

Även där lät Szyber skattebetalarna stå för sambons kostnader.

Den 16 augusti checkade Szyber och hennes sambo ut och betalade 3 200 kronor för två nätter.

KD-toppen borde ha stått för 800 kronor själv men gjorde aldrig något avdrag.

Sammanlagt handlar Caroline Szybers missade avdrag om elva hotellnätter, i tre olika städer, under tre olika år.

Totalt borde KD-ledamoten stått för närmare 5 700 kronor själv, när hennes familjemedlemmar semestrade på skattebetalarnas bekostnad.

Publisert:

LÄS VIDARE