Baylan: ”Många gjorde sig lustiga”

SAMHÄLLE

Nu talar han ut om kritiken efter energiuppgörelsen

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
”Många gjorde sig lustiga över att vi hade så många seminarier och workshops”, säger Ibrahim Baylan.

VISBY. Ibrahim Baylan fick kritik för att överenskommelsen om energin drog ut på tiden.

Själv menar han att det var en förutsättning för ett resultat.

– Många gjorde sig lustiga över att vi hade så många seminarier och workshops, säger han.

I juni kunde regeringen jubla över att ha kommit överens om långsiktiga spelregler för energipolitiken med M, C och KD.

Uppgörelsen hyllades av statsminister Stefan Löfven som kallade den för "historisk".

Innan överenskommelsen presenterades hade dock tongångarna varit annorlunda. Liberalerna hade hoppat av samtalen i protest mot "för lite kärnkraft" och kritiker framhöll att uppgörelsen drog ut för mycket på tiden.

Men enligt energiminister Ibrahim Baylan (S), som var ansvarig för samtalen från regeringen, var själva tiden en förutsättning för att man skulle kunna bli överens.

– Om det är någon erfarenhet man kan dra av det här inför andra förhandlingar är det att man ska se till att ha tid. Men också att fokusera på de verkliga utmaningarna, i stället för på de politiska motsättningarna, säger han.

"Många gjorde sig lustiga"

Baylan framhåller att energisamtalen var en av de första frågor som Stefan Löfven ville att han skulle ta tag i efter valet 2014.

– Många gjorde sig lustiga över att vi under arbetets gång hade så många seminarier, workshops och bjöd in olika experter. Man krävde hela tiden konkreta beslut, säger Baylan.

– Men vi gjorde bedömningen att hade vi gått rakt på förhandlingarna på en gång, och tagit oss an de ganska sega låsningar som finns i energifrågan, då hade sannolikheten att det hade gått varit ganska små.

Baylan menar att de många energitillställningarna fick avgörande betydelse för att det blev ett resultat då de gav partierna en gemensam bild av samhällets behov.

ARTIKELN HANDLAR OM