Efter stenattackerna: KD vill ge polisen vattenkanoner

avPär Karlsson

Publicerad:
1 av 5
Det smällde i rutan direkt när polisen satte sin fot i Oxhagen.

Stenkastning mot blåljuspersonal i flera av landets förorter har lett till ökade krav på hårdare straff mot förövarna.

Kristdemokraterna vill gå ännu längre och ge polisen tillgång till fler typer av vapen.

– Det kan handla om elpistoler, gummikulor eller vattenkanoner, säger rättspolitiske talespersonen Andreas Carlson (KD).

Foto: Foto: Ola Axman.
KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

SVT:s Agenda tog på söndagskvällen upp problemen med attacker mot poliser, brandkår och ambulans som rapporterats från flera av landets förorter. I reportaget kunde man visa hur polisen attackerades med sten och fick däcken sönderskurna i stadsdelen Oxhagen i Örebro. I förra veckan kom också rapporter om stenkastning och bilbränder i Klockartorpet i Norrköpings utkanter.

I en efterföljande debatt mellan inrikesminister Anders Ygeman (S) och C-ledaren Annie Lööf var de båda överens om att det behövs fler poliser i de utsatta områdena och att straffen för förövarna måste skärpas. Så sent som i helgen meddelade Moderaterna att de vill höja straffen för de som attackerar polis och räddningspersonal.

KD: Ge polisen nya typer av vapen

Kristdemokraterna vill gå ännu längre utöver satsningar på fler poliser och hårdare straff för förövarna.

– Vi behöver också se till att polisen har de resurser och redskap de behöver för att göra sitt jobb, så att man kan lagföra personer. Det är svårt att se att enbart hårdare straff skulle leda till att fler blir dömda om polisen inte kan göra sitt jobb. Det behövs fler poliser, mer närvaro och alternativa vapen, säger rättspolitiske talespersonen Andreas Carlson (KD).

KD har föreslagit att polisen ska få tillgång till fler "mindre dödliga vapen" i sitt arbete.

– Vi tror att de behövs några fler vapenkategorier mellan batong och pistol. Då har vi föreslagit bland annat elpistol, som polisen själva tittar på just nu. Men även gummikulor och tillgång till vattenkanoner vid större upplopp. Inte för att ersätta dialogen men för att i vissa sammanhang kunna skingra stora grupperingar, säger Andreas Carlson.

”Riskerar att avlossa skott”

Han menar att den utrustning som polisen har i dag inte räcker till.

– En stenkastande grupp med ungdomar är ett stort hot mot en enskild polispatrull.

När sådana här situationer eskalerar sätter man polisen inför en allvarlig situation där man i slutändan riskerar att avlossa skott som kan vara dödande. Vi tror att man behöver fler mindre dödliga vapen för de situationerna. Vi tror också att man behöver fler skyddande fordon och bättre skyddsutrustning för att hantera den här typen av kravallliknande situationer.

Andreas Carlson säger att han blir både arg och upprörd över rapporterna från Oxhagen i Örbro.

– Samtidigt är det här ingen nyhet för de poliser jag träffar i mitt uppdrag. Det berättar om en bild där sådant här förekommer i deras vardag, inte minst i de särskilt utsatta områdena. Det är en riskfylld miljö och en miljö med tuffa villkor för de som bor där men också för polisen som ska ge sig in där och förebygga brott och lugna ned de stämningar som finns.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM