Löfven och Thorwaldsson kritiseras: ”Prioriterar fel”

avPär Karlsson

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON

Statsminister Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har siktat in sig på att driva igenom en reglering av skolföretagens vinster.

Nu får de hård kritik för att ignorera andra delar av välfärden.

– Om de tror att det inte behöver göras något åt vinsterna inom äldreomsorgen så prioriterar de helt fel. Situationen är akut, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Den senaste tiden har frågan om vinster i välfärden allt mer kommit att handla om skolan. Både regeringen och LO har sagt att det är i den sektorn som det är allra viktigast att få till en reglering av hur mycket vinst ett företag ska få ta ut.

Om de andra delarna av välfärden, äldreomsorgen och sjukvården, har det varit tystare. Det har fått Kommunals ordförande Tobias Baudin att reagera. Fackförbundet han leder är LO:s största och organiserar över en halv miljon arbetare.

– Jag delar bedömningen att skolan är oerhört viktig, men äldreomsorgen är minst lika viktig. Där är det akut att man hittar ett sätt att få bort vinstdriften, säger han.

Enligt Baudin kräver stora delar av medlemmarna i Kommunal att möjligheten att ta ut vinst kraftigt begränsas inom ur äldreomsorgen.

– Våra medlemmar som jobbar inom privata bolag i den sektorn har lägre lön, bemanningen är lägre, fler jobbar deltid eller visstid. Det är vinstjakten som leder till försämringar av villkoren för undersköterskor och vårdbiträden, vilket leder till sämre välfärd.

Kritiserar Löfven och Thorwaldsson

Att LO och regeringen nu lagt det mesta av krutet på skolan irriterar Kommunals ordförande rejält.

– Att reglera vinsterna inom äldreomsorgen är oerhört viktigt för oss inom Kommunal, för mig som ordförande och jag förutsätter att det är minst lika viktigt för LO och Socialdemokraterna, säger Baudin.

Han menar att både statsminister Stefan Löfven och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson valt fel väg.

– Jag kommer att driva på i den här frågan. Om syftet är att man inte ska göra något åt äldreomsorgen så prioriterar man helt fel. Situationen är akut.

Däremot, menar Baudin, så är det inte lika bråttom att reglerna vinsterna inom sjukvården.

– Det kan man avvakta med. Min bild är att problemen inte är lika akuta där. Sjukvården är mycket mer strikt reglerad, säger han.

”Orimligt hög siffra”

Den 8 november presenteras den omtalade utredningen om att reglerna vinsterna i välfärden för regeringen. I veckan rapporterade SVT om att utredningen kommer föreslå ett generellt vinsttak på sju procent plus statslåneräntan inom välfärden.

En sådan lösning är oacceptabel, menar Baudin.

– Det låter som en orimligt hög siffra.

Många av Kommunals medlemmar arbetar inom privata välfärdsföretag. Branschorganisationer har sagt att ett vinsttak skulle riskera att slå ut många av de mindre företagen.

Men enligt Baudin har han medlemmarna med sig i frågan - även de som arbetar i den privata sektorn.

– Vi har frågat våra medlemmar som just jobbar i de privata välfärdsbolagen vad de tycker om att vinsterna ska regleras. 84 procent svarar att de vill att vinsterna ska regleras, bara 5 procent tycker det ska fortsätta som i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM