Sverige ska få USA och Nordkorea att prata

avOlof Svensson

Stefan Löfven erbjöd Donald Trump hjälp i Nordkoreafrågan.

Nu arbetar Sverige med att få USA och Nordkorea att prata med varandra.

– Vi använder våra kontakter och vi försöker se till att det skapas kanaler för dialog, säger utrikesminister Margot Wallström.

Ordkriget mellan USA och Nordkorea har trappats upp rejält de senaste veckorna. Trump har hotat att totalförstöra Nordkorea - Kim Jong-Un har svarat med hot om att attackera amerikanska militärbaser och ta till kärnvapen.

När Stefan Löfven bjöds in till en mottagning med Trump i New York förra veckan erbjöd han USA hjälp.

Enligt utrikesminister Margot Wallström arbetar Sverige nu med att tina upp den frostiga stämningen mellan länderna.

Har kontakter i Nordkorea

– Vi kan använda våra kontakter till att trycka på att det ska öppnas en diplomatisk kanal där man pratar med varandra, säger hon.

Wallström understryker att Sverige stödjer sanktionerna mot Nordkorea. Hon beskriver landet som en brutal regim som bryter mot internationella förordningar med sina missiltest.

– Men vi har haft en lång diplomatisk närvaro i Nordkorea. Och eftersom vi är skyddsmakt åt USA, Australien och Kanada så har vi fått kontakter. Utan att låta som att vi kan vända helt och hållet på saker och ting kan vi försöka öppna kanaler.

Att vara skyddsmakt innebär att man skyddar ett lands intressen där landet inte har några diplomatiska förbindelser.

Trump positiv

Utrikesministern säger att arbete med att få till en dialog pågår just nu, hon vill däremot inte säga exakt vad Sverige gör.

– Vi använder våra kontakter och vi försöker se till att det skapas kanaler för dialog. Man måste kunna prata med varandra.

Hur mottog Trump hjälpen?

– Det var Stefan som kort pratade med Trump. Där sa han att vi vill dra vårt strå till stacken och det hade Trump svarat positivt på.

ARTIKELN HANDLAR OM