Centerpartiet

Kravet inför C-stämman: slopa alkoholmonopolet

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Inför Centerpartiets stämma ökar kravet i styrka om att Systembolagets alkoholmonopol ska avskaffas.

Både Cuf och Centerstudenter ställer sig bakom motionen - och vill köra över partiledningen.

– Det statliga monopolet är skadligt för människors frihet, säger Cuf:s ordförande Ida Alterå.

Systembolagets alkoholmonopol i Sverige diskuteras nu på flera håll. Inför Moderaternas partistämma i oktober vill partistyrelsen att man ska rösta igenom att Systembolaget ska ha öppet även på söndagar.

Även inför Centerpartiets stämma i Karlstad, som inleds på torsdag, rör det nu på sig. Partistyrelsen har yrkat avslag på en motion som handlar om ”att Centerpartiet ska verka för alkoholmonopolets avskaffande till förmån för ett licensbaserat system”.

Kassa på Systembolaget.

Men flera aktörer i partiet utmanar nu ledningen. Både Centerns ungdomsförbund, Cuf, och Centerstudenter har reserverat sig. Man siktar nu på att köra över partiledingen.

– Vi tror att det är ett bra sätt att kombinera en reglerad försäljning, där man kan ha krav på ansvarsfullhet och ålderskontroller, men att samtidigt slippa det statliga monopolet som vi tycker är skadligt för människors frihet, säger Cuf:s ordförande Ida Alterå.

Tror på seger

På den förra C-stämman blev frågan om alkoholmonopolet också omdiskuterad och omröstningen blev jämn.

– Jag har ganska gott hopp om att vi ska kunna vinna gehör för det här förslaget på stämman. Det finns en ganska stark opinion i C för att avskaffa monopolet och införa ett annat typ av system, säger Alterå.

De som vill se ett fortsatt monopol säger har som argument att ökad tillgänglighet skulle leda till ökad konsumtion och sämre folkhälsa. Det tror inte Ida Alterå på.

– Det stämmer inte. Sedan monopolet infördes har man genomfört en del liberaliseringar, bland annat med öppettider. Nu kan man också beställa hem alkohol. Samtidigt har vi nu den lägsta konsumtionen sedan 2001. Vi driver den här frågan för att det är rätt att folk ska få leva sina liv som de vill.

Hon säger också att ett slopat monopol bara är ena sidan av myntet.

– I resten av politiken måste vi ha fokus på missbruksvård och vård av de som har problem med alkohol.

Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael.

”Spelat ut sin roll”

Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael säger ett slopat monopol handlar om frihet och lyfter fram Danmark som ett exempel, där man kan köpa öl i närbutiken.

– Monopolet är förlegad politisk paternalism som spelat ut sin roll. Det är bättre att ha riktade insatser mot de som drabbas än att låta det gå ut över hela svenska befolkningen.

Även Habtemichael tror att man kan vinna kampen mot partiledningen.

– Jag håller tummarna, jag tror många centerpartister runt om i landet har sett att det inte är den mest optimala vägen att gå med ett monopol. Många nya aktörer skulle se ett värde av att etablera sig runt om i Sverige.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

M-ledningen vill ha söndagsöppet på Systemet

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Alkohol

Cuf, Centerpartiets ungdomsförbund

Systembolaget

Centerstudenter