Löfven satte press på Iran under New York-möte

Svenska ministrar träffade presidenten

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det svenskägda fartyget Stena Impero har nått internationellt vatten.

Enligt en UD-källa kunde det ske efter att Stefan Löfven och Ann Linde satt press på Iran under ett sent påkommet möte i New York.

– De uttryckte att det tog för lång tid för Iran att agera i frågan. Mötet spelade helt klart roll för utvecklingen, säger källan.

Den svenskägda fartyget Stena Impero har nått internationellt vatten, efter över två månader i iransk kontroll. Det bekräftar Stena Bulks vd Erik Hånell, för Sveriges Radio.

Fartyget stoppades av Iran när det var på väg in i Persiska viken för att lasta kemikalier. Irans revolutionsgarde släppte senare ett videoklipp som visade beslagtagandet.

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Statsminister Stefan Löfven.

Enskilt möte

Enligt en UD-källa släpptes fartyget efter att statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde träffat Irans president Hassan Rouhani. Mötet ägde rum i enskildhet i New York i tisdags. Källan uppger att Löfven och Linde satte press på Iran att agera fort i frågan.

– Det betonade att de tyckte att det tog för lång tid för Iran, säger källan.

Rouhani ska ha svarat med att han förstod allvaret och sagt att det ska hända något i närtid.

– Mötet spelade helt klart roll för utvecklingen, säger källan.

Avhandlade andra frågor

Mötet skedde på initiativ från Sverige. Enligt källan avhandlades även andra punkter, men hen vill inte gå in på vad det var.

Erik Hånell säger till Sveriges Radio:

– Vi fick besked för bara ett par minuter sedan att fartyget är ute på internationellt vatten och är nu på väg mot Dubai där vi kommer ta hand om besättningen och fartyget.

Publicerad:

LÄS VIDARE