Samhälle

Jonas Gardell: Sluta ge bidrag!

Av: 

Jonathan Jeppsson

Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

SAMHÄLLE

Föreläsare från Sveriges Förenade Muslimer predikar att 12-åringar som inte bär slöja hamnar i helvetet.

Samtidigt får de en halv miljon i bidrag från staten.

Det har fått flera opinonsbildare att reagera.

– Och det händer gång på gång! Sluta ge bidrag! skriver författaren Jonas Gardell på Twitter.

Sveriges Förenade Muslimer får en halv miljon kronor i bidrag varje år från statliga MUCF.

Samtidigt predikar företrädare för organisationen att 12-åringar ska täcka sig med slöja - annars hamnar de i helvetet.

Myndigheten MUCF ska nu inleda en ny granskning av organisationen, men Aftonbladets artiklar har fått många att reagera på sociala medier.

– Ta bort alla stöd till alla trossamfund. Religion är privat och borde finansieras därefter, skriver Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa på Twitter.

– Och det händer gång på gång! Sluta ge bidrag! skriver författaren Jonas Gardell.

Ingen religiös urskiljning

Bland de hundratals organisationer som får bidrag från MUCF finns ett stort antal organisationer med religiös inriktning, bland annat från Pingströrelsen, Sveriges unga katoliker och Svenska Kyrkans unga.

Johnny Lindqvist, kommunikationschef på MUCF, menar att man inte gör någon urskiljning utifrån religion.

– Kriteriet som vi har att förhålla oss till är att verksamheten ska bedrivas i enlighet med demokratins idéer. Vi har inga bidrag som riktar sig enbart till religiösa samfund, däremot så finns det religiöst bottnade samfund som söker bidrag, säger Johnny Lindqvist.

– Vi får vårt uppdrag för hur vi ska fördela bidragen i regleringsbrev från regeringen - det är inget som vi bestämmer själva. Men sen hur diskussionen förs på Utbildningsdepartementet, det kan jag inte svara på.

Verksamheten analyseras

Gymnasieminister Anna Ekström är ansvarig minister för myndigheten Mucf. Hon meddelar i en skriftlig kommentar att regeringen nyligen gett Statskontoret i uppgift analysera MUCF:s verksamhet med att fördela statsbidrag.

Vad tänker du om att en organisation som säger att 12-åringar måste täcka sig annars hamnar de i helvetet får bidrag från staten?

– Organisationer som inte respekterar samhällets grundläggande värderingar, så som alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen och det demokratiska styrelseskicket, ska inte finanseras med allmänna medel.

– Om MUCF upptäcker att statsbidrag betalats ut på felaktiga grunder är det möjligt att kräva tillbaka statsbidraget. I det här fallet vet vi att MUCF har inlett en granskning. Varken regeringen eller jag som minister får påverka enskilda beslut, skriver Anna Ekström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Lär ut att 12-åringar hamnar i helvetet – får bidrag av staten