”Utländsk finansiering av moskéer underblåser islamism”

SAMHÄLLE

Utländsk finansiering av moskéer måste bli möjlig att stoppa.

Det var ett av budskapen som Ebba Busch Thor förde fram under sitt tal i Almedalen.

– Främmande stater underblåser våldsbejakande islamism, säger Kristdemokraternas partiledare.

1 av 9

Ebba Busch Thor inledde sitt tal med att knyta an till förra året, då hon talade mycket om svenska värderingar.

Nu talade hon om Sverige som ett hem vände sig mot de inom vänstern och de liberaler som vill förändra och anpassa det hemmet och använder integrationen ”som ett slagträ”.

– Deras krav blir faktiskt en grogrund för en motreaktion av främlingsfientlighet. För säger man till folk att de måste förändra sitt hem för att andra ska få plats - då ska vi inte bli förvånade om en del människor frågar sig om det inte vore bättre att bara stänga dörren, säger Ebba Busch Thor.

Vill stoppa utländsk finansiering

Hon gick vidare med att föreslå en möjlighet för myndigheterna att granska och stoppa utländsk finansiering av extremism.

– I vissa fall har utländsk finansiering blivit ett sätt varigenom främmande stater underblåser våldsbejakande islamism, sa KD-ledaren och tog Saudiarabien och Qatar som exempel. Hon varnade för att finansieringen iinte är villkorslös.

– När moskén är klar lämnar de inte över kontrollen till den lokala gemenskapen. I stället ställer de krav på vem som ska vara imam och vad som ska läras ut.

Kritiserar Turkiets inblandning

Ebba Busch Thor tycker också att Turkiets inblandning i svenska moskéer är problematisk.

– Vi ser en oroväckande utveckling vid de nio moskéer i Sverige som ägs av den turkiska staten. Sedan islamisten Erdogans maktövertagande har imamerna börjat sprida hans propaganda. De vanliga moskébesökarna kan inget göra.

Ebba Busch Thor vill se att myndigheter griper in och får möjlighet att stoppa finansieringen av moskéer.

– Arbetet för att integrera människor i samhället får inte undermineras och motarbetas av rämmande stater, säger KD-ledaren.

ARTIKELN HANDLAR OM