Kommunals hot mot Nordea: Flyttar en miljard kronor

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommunal hotar med att lämna Nordea om banken flyttar huvudkontoret från Sverige.

Fackförbundet har en miljard kronor placerade i Nordea plus flera andra tjänster i banken.

– Det är gigantiska summor vi talar om, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Nordea har hotat med att flytta huvudkontoret till Danmark eller Finland om regeringen gör verklighet med att höja de så kallade resolutionsavgifterna.

Avgifterna är tänkt att skydda skattebetalarna om Sverige får en ekonomisk kris där staten tvingas gå in och rädda bankerna. Nordea kallar avgiften för en bankskatt och anser att de skulle slå hårt mot bolaget.

Hotar med att byta bank

Men LO:s största förbund Kommunal tycker att regeringens förslag är bra.

– Om bankerna svajar och vi får en framtida finanskris så är det ju skattebetalarna som drabbas, det är välfärden som drabbas och därmed medlemmarna i Kommunal, säger Tobias Baudin.

Om Nordea flyttar tänker Tobias Baudin agera. Kommunal har ett kapital på totalt fem miljarder kronor varav en miljard är placerad i Nordea. Flyttar banken hotar han med att placera pengarna i en annan bank och avbryta andra tjänster med Nordea.

– Vi erbjuder våra medlemmar att låna i Nordea till en bra ränta. Vi använder också flera banktjänster i Nordea och väldigt många av medlemmarna får sina fackavgifter draget i Nordea. Vi kommer att se över helheten.

”Idkar utpressning”

Det låter som att det handlar om mycket pengar?

– Det är otroligt stora summor, en miljard i placeringar, och allt annat. Det är gigantiska summor vi talar om.

Varför är det så viktigt att huvudkontoret är placerat i Sverige?

– Att göra affärer med svenska banker väger tungt för oss. Men det stora i det här är den metod som Nordea använder. Regeringen vill införa avgifterna för att inte skattebetalarna och välfärden ska få ta den stora smällen. Vi ogillar mycket det agerande Nordea har visat på, det är att idka utpressning. 

Svarar inte ni med samma mynt nu?

– Vi är fria att placera vårt kapital var vi vill. Skulle det gå så långt att de flyttar sin verksamhet, då kommer vi också diskutera på vilket sätt vi kommer vara kunder till Nordea i framtiden.

Aftonbladet har sökt Nordea för en kommentar. Pressekreterare Janina Pfalzer meddelar att banken avböjer att kommentera. Hon kan heller inte svara på när Nordea fattar beslut om en eventuell flytt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM