Politik

Fridolin: Kommer föra samtal med Grön Ungdom

Av: 

Olof Svensson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Mårten Roslund ber i ett inlägg på Facebook om ursäkt för kontakterna med SDU.

Miljöpartiet partiledning ska ha ett samtal med Grön Ungdom.

– Jag tycker inte att Miljöpartiet ska ge utrymme för rasister, säger språkröret Gustav Fridolin.

Aftonbladet har under flera dagar försökt få klargörande svar från Grön Ungdoms ordförande Mårten Roslund om en kväll på Grand Hôtel i Stockholm och hans kontakter med SDU-topparna William Hahne och Gustav Kasselstrand.

Kasselstrand och Hahne uteslöts ur SD för att de enligt partiledningen hade för extrema åsikter, men Mårten Roslund har vid minst två tillfällen träffat dem privat. De har druckit vin, skålat i champagne, ätit ostron och poserat tillsammans på Stureplansrestaurangen Sturehof och på den exklusiva Cadierbaren inne på Grand Hôtel.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att Grön Ungdom ”har en tydlig policy mot att ge rasister utrymme”. På frågan om man som miljöpartist kan umgås privat och dricka champagne med SDU-toppar, svarar han:

– Som politiker är man aldrig helt privat, allt man gör gör man också i ett förtroendeuppdrag. Det är klart man måste kunna samtala med människor med väldigt många olika åsikter. Men det finns en viktig gräns mellan att samtala och ge ett utrymme.

Hur går du vidare med det här?

– Partisekreteraren kommer så klart föra samtal med Grön Ungdom för att höra vad som har hänt.

Motstridiga uppgifter

Mårten Roslund har flera gånger kommit med motstridiga uppgifter om kvällen på Grand Hôtel och kontakten med Hahne och Kasselstrand. Vid lunchtid i måndags tog Aftonbladet kontakt med honom en tredje gång, med en förfrågan om att träffas för en intervju. På måndagseftermiddagen svarade han att han inte kunde prata men att han skulle ”slå en pling i morgon förmiddag”.

Sent på måndagskvällen lade han ut en text på Facebook tillsammmans med bilderna på honom och SDU-topparna. Texten hade rubriken ”Ett Sverige som välkomnar alla”.

”Är du seriös?”

Inlägget möttes omgående av hård kritik.

”Jag tycker att en ska lyssna på sina meningsmotståndare. MEN det är inte rimligt att normalisera personer som Kasselstrand och Hahne, de och deras värderingar är inte rumsrena. Konstigt att du tidigare idag, tillsammans med mig, avtackade Israels ambassadör och sedan lägger upp mingelbilder med de främsta symbolerna för den unga kostymnazismen i Sverige.” skriver LUF-ordföranden Joar Forsell.

MP-politikern Anna Stenson skriver: ”Är du seriös?”.

Bara några timmar efter inlägget, på tisdagsmorgonen, lade Mårten Roslund ut ännu en text på Facebook. I texten ber han om ursäkt och skriver: ”Det kan verka som att jag därmed tycker att SD är rumsrena, vilket jag inte gör, och jag ångrar att jag träffade dem.”

Mårten Roslund har ljugit för Aftonbladet och sagt att han inte varit på Grand Hotel. Hur ser du på det?

– Det är viktigt att politiker talar sanning, säger Gustav Fridolin.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

William Hahne

Gustav Kasselstrand

Aftonbladet

Miljöpartiet