Stadsmissionen nobbar 85 000 kronor från SD

Stockholms Stadsmission vägrar ta emot 85 000 kronor från Sverigedemokraterna.

Direktorn Marika Markovits vill inte heller ställa upp på en intervju med Aftonbladet.

”Vi väljer att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions  människosyn,” skriver hon i ett mejl.

I december förra året auktionerade Sverigedemokraterna ut en helkväll med partiledaren Jimmie Åkesson.

Den högstbjudande skulle få ett besök av SD-ledaren som skulle laga middag.

Han tillagar allt från traditionell svensk husmanskost till rätter med mer exotiska inslag, såsom tacos”, stod det i annonsen.

56 personer budade. Vann gjorde signaturen ”gjippi” som gav 171 800 kronor.

Drygt hälften av pengarna gick till SD:s egen stiftelse Hepatica som ”hjälper flyktingar i krisens närområde”.

Säger nej till 3 400 måltider

Resten av pengarna, 85 000, tänkte partiet skänka till en organisation som stöder fattigpensionärer. Just de är en prioriterad väljargrupp för SD.

”Vi kommer att gå till val på att utrota äldrefattigdom” sa Jimmie Åkesson till Aftonbladet under partiets valkonferens i Norrköping i helgen.

Därför tog SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein i april kontakt med Stockholms Stadsmission.

På Stadsmissionens egen hemsida kan man räkna ut att 85 000 kronor räcker till 3400 måltider.

– Men de sa nej och hänvisade till vår värdegrund. Jag frågade vad det är i vår värdegrund som krockar med deras principer och skickade vårt principprogram till dem, säger Wallerstein.

Vägrar ställa upp på intervju

I ett mejl fick han det definitiva beskedet från Stadsmissionens direktor Marika Markovits:

”Som vi tidigare meddelat väljer vi, Stockholms Stadsmission, att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn”.

– Jag tycker att det är konstigt. Det var inte så att vi skulle sätta upp en SD-banderoll framför deras kontor. Vi ville bara ge bort pengar. Nu tittar vi på andra organisationer som hjälper pensionärer, säger Joakim Wallerstein.

Marika Markovits svar till Sverigedemokraterna är saxat från Stadsmissionens gåvopolicy. Där står även att organisationen inte tar emot pengar från givare vars huvudsakliga verksamhet är: pornografi, vapen, tobak och alkohol.

Men inget om politiska partier.

Aftonbladet har sedan i måndags sökt Marika Markovits men hon vägrar ställa upp på en intervju. Via presskontakten Maria von Sydow hänvisar hon till samma mejlsvar som hon skickade till Sverigedemokraterna.

Publisert: