C-doldis vill in i rampljuset

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Till vardags jobbar han i det dolda som en av Annie Lööfs närmaste medarbetare.

Nu tar mediestrategen Karl-Johan Karlsson sikte på en egen plats i rampljuset - i riksdagen.

– Jag vill framför allt arbeta med hur flyktingar ska komma in i på arbetsmarknaden, det är den stora samhällsutmaningen, säger han.

Det råder nomineringstider i de politiska partierna. Inför valet nästa år har arbetet på de flesta håll inletts kring att spika vilka som ska stå var på riksdagslistorna och i förlängningen har chans att komma in som ledamöter efter valet nästa höst.

Sedan tidigare står det klart att bland andra KD-profilen Lars Adaktusson och Martin Ådahl, chefsekonom för Centerpartiet, kandiderar för en plats. Dessutom har Hans Linde, tidigare gruppledare i Vänsterpartiet, meddelat att han inte kandiderar för omval.

Nu meddelar även Karl-Johan Karlsson, till vardags mediestrateg för Centerpartiet och Annie Lööf, att han tar sikte på riksdagen. Karlsson har jobbat för C sedan 2015, men har en bakgrund som mångårig politikreporter på Expressen och Sveriges Television.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av politik och jobbat med politik på ett eller annat sätt väldigt länge. Jag har alltid betecknat mig själv som liberal och alltid velat förändra samhället åt det liberala hållet. Jag har varit samhällsengagerad sedan tonåren och känt att jag vill förändra saker i samhället. Det enda sättet att göra det på allvar är att bli politiker så att man driva och få igenom förslag, säger han.

Vill fokusera på jobb för nyanlända

Om han kommer in i riksdagen vill han framför allt arbeta med frågan om hur flyktingar ska komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Det är den absolut största samhällsutmaningen. Den frågan är så pass stor, inte bara för att en helt ny gigantisk underklass håller på att växa fram, utan också för att det här är en otroligt stor grupp människor som måste komma in i det svenska samhället. Det handlar om sänkta trösklar till arbetsmarknaden, fler enkla jobb och fler jobb i småföretag. Den andra frågan jag brinner för är trygghetsfrågan, en fråga som Centerpartiet har lagt fram många nya förslag kring, säger han.

Karl-Johan Karlsson är i dag kretsordförande för Centerpartiet i Alingsås och sitter som styrelseledamot i partidistriktet i Västra Götaland västra. Han tycker att partiet just nu är på rätt väg.

– VI har haft mycket politikutveckling på många områden. Vi har breddat oss och börjat prata om trygghet och försvar, utöver våra hjärtefrågor: företagande, miljö, klimat och en levande landsbygd. Vi har blivit ett parti som hörs i fler frågor. Målet nu är att komma i regeringsställning och kunna genomföra så mycket som möjligt av den politik vi lagt fram, i samarbete med Alliansen.

”Vore en ny situation”

Du är rätt ny i politiken. Är du redo för att sitta i rikdagen?

– Skulle jag bli invald vore det en helt ny situation för mig. Men det vore inte en ny värld för mig. Jag har rört mig i den sedan 2006, först som politikreporter och sedan när jag arbetat för Centerpartiet. Jag vet hur det fungerar, kan beslutsgångarna och känner många från alla partier. Men det blir en ny roll, jag kommer behöva lära mig den precis som alla nya ledamöter.

Har du några lik i garderoben?

– Nej, jag var kanske inte den mest skötsamma ungdomen i alla lägen. Men jag har levt så pass länge i den här världen och har aldrig haft några problem på det sättet.

ARTIKELN HANDLAR OM