Vänsterpartiet

Lämnar V:s riksdagsgrupp i protest

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Det är fortsatt bråkigt inom Vänsterpartiet.

Nu lämnar Wiwi-Anne Johansson riksdagsgruppen i protest mot Jonas Sjöstedt och partiledningen.

– Det råder toppstyrning i partiet, säger hon.

Wiwi-Anne Johansson

Under flera års tid har det funnits en spricka inom Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Det har bland annat handlat om konflikten mellan partiledningen och ledamoten Amineh Kakabaveh.

Nyligen stod det klart att parterna nått en överenskommelse, men konflikten har skapat djupa sår. Nu står det klart att ledamoten Wiwi-Anne Johansson, som suttit i riksdagen sedan 2006, lämnar sitt uppdrag i förtid. Hon lämnar riksdagen helt den 1 november.

Johansson, som bland annat varit ledamot i socialförsäkringsutskottet, är tydlig med att det inte finns några familjeskäl eller annat bakom beslut. Det handlar i stället om en protest mot partiledaren Jonas Sjöstedt, partisekreteraren Aron Etzler och gruppledaren Mia Sydow Mölleby.

Lämnar riksdagsgruppen i protest

I ett brev som hon skickat till sina partikamrater skriver hon:

”Att jag väljer att sluta beror enbart på att jag inte trivs i gruppen med den toppstyrning som utvecklats över tid. Att vi saknar strukturerade arbetsformer, att ledamotsstödet efter omorganisationen har utarmats, att härskartekniker som osynliggörande och liknande har fritt spelrum.”

Hon skriver också att både partiledningen och riksdagsgruppens ledning visat en oförmåga att se till allas bästa i gruppen. Till Aftonbladet utvecklar Johansson:

– Det jag säger är generellt, men det gäller inte minst hur man hanterat Amineh Kakabaveh. Det har en stor inverkan på hur jag tycker att man rent mänskligt har felat och hur man från gruppledningen skött det illa.

”Det är toppstyrning”

Wiwi-Anne Johansson beskriver att arbetet i V:s riksdagsgrupp har blivit sämre över tid.

– Det samarbete som finns i gruppen är grymt otillfredställande. Så har det inte alltid varit. En stor del av vår riksdagsgrupp sitter i partistyrelsen och ganska många sitter i det verkställande utskottet och några är utsedda till förhandlare. Jag tycker att det finns ett osynliggörande av oss andra och en känsla av vi och dom. Riksdagsgruppen saknar helt mandat idag.

Blir du kvar i partiet?

– Ja, än så länge är jag kvar.

Wiwi-Anne Johansson hade inte tänkt kandidera för ännu en mandatperiod i riksdagen.

– Man hade ju kunnat tänka att jag skulle kunna stå ut den tiden som är kvar. Men det gör man till slut inte. Det här beslutet har växt fram under lång tid. Jag har försökt få till förändring.

Nyligen stod det klart att en annan av V:s ledamöter, Stig Henriksson, också lämnar riksdagen i förtid. Det gör han vid månadsskiftet.

Ledningen håller inte med

Vänsterpartiet gruppledare Mia Sydow Mölleby beklagar att Johansson lämnar.

– Samtidigt är det en tid när folk funderar på om de ska kandidera igen. Jag kan tänka mig att om man kommer fram till att man inte ska göra, är det är det svårt att uppbåda energi för att vara kvar och gå in i en valrörelse. Då kanske man väljer att gå tidigare, säger hon.

Hon håller inte alls med om att riksdagsgruppen är toppstyrd.

– Vi fattar gemensamma beslut om hur vi ska jobba och vilka motioner vi ska lägga. Vi har gruppmöte varje vecka där vi diskuterar politiska ställningstaganden. Men vi har en struktur för att ta beslut i partiet och kongressen beslutar ju om politik som sedan partistyrelsen tolkar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Kakabaveh petas från riksdagslista

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Wiwi-Anne Johansson

Jonas Sjöstedt

Aron Etzler

Mia Sydow Mölleby

Amineh Kakabaveh