Agenda

Kritik mot SVT efter att professor med S-åsikter kritiserat M

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

SVT lät en ekonomiprofessor som själv gått ut med att hon är socialdemokrat kommentera Moderaternas politik.

Inslaget i söndags har mötts av hård kritik – men SVT försvarar valet av intervjuperson.

– Hon är den främsta forskaren på det här området. Det är alldeles självklart att intervjua henne, säger Rolf Tardell, redaktör på ”Agenda”.

Söndagens ”Agenda” i SVT tog upp hur Moderaternas skattepolitik skulle slå mot olika inkomstgrupper i samhället. Partiledare Ulf Kristersson skulle få 10 500 kronor extra i månaden, medan en servitris eller väktare skulle få omkring 300 kronor mer.

I programmet uttalade sig också Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Mörk anser att det inte går att bevisa att Moderaternas jobbskatteavdrag har någon effekt på sysselsättningen och ifrågasätter varför M står fast vid det.

Vad som inte framgick i inslaget är att Mörk har skrivit på Twitter att hon är socialdemokrat.

Kände inte till inlägget på Twitter

”Vilken (s)lump att det var just Eva Mörk som statsmedia använde för att döma ut Moderaternas politik”, skriver den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman, som ofta kritiserar SVT för att vara vinklat.

”Jag har förstått att detta är den oberoende, opartiska och fria televisionens nationalekonomiska expert.”, skriver Hanif Bali, moderat riksdagsledamot.

SVT anser dock att kritiken är obefogad. ”Agenda” kontrollerar om intervjupersoner har förtroendeuppdrag eller är medlem i ett parti, vilket Mörk inte har eller är.

– Jag tycker inte att vi som journalister ska fråga alla vi intervjuar vad de röstar på. Det är en valhemlighet. Nu hade hon gått ut mer tydligt på Twitter, det kanske vi skulle ha gått igenom. Men det hade inte förändrat något. Vi hade intervjuat henne ändå, säger Rolf Tardell, redaktör på ”Agenda”.

Blir ofta reaktioner

Rolf Tardell är van vid starka reaktioner på programinnehållet. För två veckor sedan gästade finansminister Magdalena Andersson (S) ”Agenda”:

– Då var flera av de moderater som nu är arga på oss mycket nöjda med den intervjun, medan flera socialdemokrater hade kritik. 

Hade ni inte kunnat upplysa tittarna om att hon har socialdemokratiska åsikter?

– Nu när jag efteråt har tittat på vad hon har twittrat om så handlar ju det inte om skattefrågor eller jobbskatteavdrag utan andra frågor, som flyktingmottagandet.

Med facit i hand, var det lämpligt att låta henne kommentera M:s skattepolitik?

– Ja. Jag har inte sett någon komma med någon substantiell kritik mot hennes forskning, det vi intervjuar henne om. Därför ställer jag mig lite undrande till denna upprördhet.

Professorn: Känns tämligen befängt

Eva Mörk skriver i ett mejl till Aftonbladet att hon inte är partipolitisk aktiv eller övertygad på något sätt.: ”Jag har haft uppdrag både av S och finansdepartementet under alliansens ledning... jag tycker kritiken är obefogad. Har någon synpunkter på forskningsstudierna är de välkomna. Men att börja sprida mina gamla halvironiska tweets känns tämligen befängt”.

Även inom Moderaterna finns det de som tycker det var rätt av ”Agenda” att intervjua Mörk. Jesper Ahlgren, chefsekonom på Moderaterna skriver på Twitter att Mörk är en högt renommerad arbetsmarknadsekonom.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ulf Kristersson låter som SD och Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Agenda

SVT, Sveriges Television

Moderaterna

Lars Beckman

Hanif Bali

AB Voice