EU-valet 2019

Löfvens uppmaning: Gå och rösta

avAnette Holmqvist

GÖTEBORG. Stefan Löfven reser runt i landet och försöker sälja in EU-valet som en folkomröstning om högerextremismen.

Samtidigt uppmanar han alla att ta sig till valurnorna – oavsett vilket parti man föredrar.

– Jag vill så klart helst att man ska rösta på S, men det viktigaste är att man går och röstar, säger han.

Den 26 maj går svenska folket till valurnorna igen. Nu för att avgöra vilka man vill se som sina representanter i EU-parlamentet.

Fast det är partiernas toppkandidater som går till val är även alla partiledare mycket synliga just nu.

Ulf Kristersson (M) har till exempel turnerat ihop med Tomas Tobé, Annie Lööf (C) har besökt Göteborg med Fredrick Federley och Jimmie Åkesson (SD) har hållit pressträff och lovat att skruva upp tonläget mot Socialdemokraterna i EU-valet.

Rensat kalendern

Även statsminister Stefan Löfven (S) är ute och valkampanjar. Han har besökt Gävle, Göteborg och är i dag i Trollhättan och de närmaste dagarna kommer även Mälardalen och Skåne att få besök.

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Statsminister Stefan Löfven.

Han kallar valet en ”folkomröstning om högerextremismen” och menar att det är av största vikt att så många som möjligt tar chansen och går och röstar.

– Det här valet är på allvar, det är helt avgörande för om vi ska ha ett parlament med högerextrema och nationalister som får sätta dagordningen i EU. Vi kan inte acceptera att de får rulla tillbaka våra rättigheter, säger han.

För egen del har han rensat sin kalender för att fokusera på EU-valet. Och han har också uppmanat S-statsråden i regeringen att göra detsamma.

– Jag vill att vi ska träffa så många medborgare som möjligt och vi bedriver också en mycket aktiv samtalskampanj i partiet där vi nu är uppe i 160 000 samtal, säger han.

– Och jag tror att de andra partiernas partiledare gör detsamma. Vi tar vårt gemensamma ansvar för demokratin.

Kristersson: Förklarat för dåligt

Stefan Löfven menar att han helst vill att människor ska rösta på S, men att det allra viktigaste är att man faktiskt utnyttjar sin demokratiska rättighet och går och röstar.

– Gör man inte det så ger man extremisterna dubbel kraft, det är inte bra.

Även M-ledaren Ulf Kristersson har i veckan varit ute på valturné. I Gävle höll han tal och uppmanade i intervjuer människor att gå och rösta. Han idkade också en viss självkritik ifråga om hur politikerna agerat kring EU.

Foto: Christine Olsson/TT
Partiledaren Ulf Kristersson (M) under Moderaternas valupptakt inför EU-valet i maj.

– Vi kanske har varit för dåliga på att förklara att politik i Sverige hänger ihop med politik i Europa, sa Kristersson till SVT.

Ulf Kristersson kampanjar i Djursholm och Täby i dag och i morgon är han på plats i Halmstad.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Så kampanjar Löfven

Stefan Löfven (S): Lördag i Trollhättan, måndag Borås. Norrköping, Eskilstuna, Västerås (22/5). Malmö, Landskrona, Helsingborg (24/5). Valdagen 26 maj i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU