Busch Thors attack efter sändning

KD-ledaren kritiserade S, MP, C och L: ”Ingen vill ta ansvar”

Ebba Busch Thor hamnade i flera hårda ordväxlingar under debatten i SVT:s Agenda.

Efter sändning gick KD-ledaren till hård attack mot S, MP, C och L som hon gett namnet ”januaripartierna”.

– Det är sorgligt att se att ingen på deras sida vill ta ansvar för helheten, säger hon.

Sedan valet i höstas har Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i spetsen rusat i opinionen. Partiet har i flera mätningar från Aftonbladet/Inizio stöd långt över 10 procent.

Busch Thor har, till skillnad från Moderaterna och Ulf Kristersson, lyckats i det nya politiska landskapet som nu råder efter januariavtalet, där regeringen gjorde upp med Centern och Liberalerna.

Under söndagskvällens debatt i SVT:s Agenda hamnade Busch Thor i flera ordväxlingar, hon kritiserade både regeringen och dess samarbetspartier. Hon upprepade sin fråga till Löfven om varför inte fler våldtäktsmän utvisas ur Sverige.

Till attack mot regeringsunderlaget

Efter debatten gick hon till hård attack mot de fyra partierna, som hon kallar ”januaripartierna”.

– Det är sorgligt att se att ingen på deras sida vill ta ansvar för helheten och den otydliga riktning som man är på väg att föra Sverige i, säger hon.

Hon menade att det nya läget, där det inte finns någon samlad allians, förvisso är nytt, men att det inte förändrar särskilt mycket.

– Det är annorlunda men jag vet vad min uppgift är, det är att ställa de frågorna som svenska folket förväntar sig, att utkräva ansvar. Vi har fyra januaripartier, där ingen fullt ut tar ansvar för de enorma vårdköerna vi har, ingen har en tydlig plan för hur det ska byggas tillräckligt med äldreboendeplatser.

”Vi ska inte skapa konflikter”

Statsminister Stefan Löfven påpekade flera gånger under debatten att de flesta partierna är överens, och att han var förvånad över det höga tonläget.

Det handlade bland annat om lag och ordning.

– Vi ska inte skapa konflikter om vi inte har några. Det är klart att det skiljer på en del förslag, men inriktningen om att vi ska ha fler poliser, hårdare straff, vi har höjt straffen på 30 brott, att polisen ska ha bättre verktyg, bättre villkor, det arbetet är ju igång.

– Då tycker jag det är bättre att vi koncentrerar den politiska diskussionen där vi har en riktig åsiktsskillnad än där vi i stort sett är överens.

C-ledaren Annie Lööf försvarade efter debatten partiets val att göra upp med S och MP.

– Jag hade gärna sett att Alliansen hållit ihop, men M och KD valde en annan väg. Då valde vi i C att förhandla fram en liberal borgerlig reformagenda över blockgränsen så att vi inte skulle ge Sverigedemokraterna ett unikt historiskt inflytande.

Publisert:

LÄS VIDARE