EBT: C och L står inför ett vägval

Reporter: Olof Svensson

Publicerad:

Ebba Busch Thor ser en överhängande risk att Jan Björklund och Annie Lööf närmar sig Stefan Löfven.

KD-ledaren beskriver de kommande dagarna som ett ”avgörande skede” för Alliansen.

– Nu står det mellan att man stöttar Stefan Löfven till makten igen eller att vi hittar en annan väg framåt för Alliansen, säger hon.

Ebba Busch Thor kommenterade på fredagseftermiddagen talmannens besked att låta riksdagen rösta om Stefan Löfven. Inför ett samlat pressuppbåd sa hon att Alliansen nu står inför ett avgörande skede.

– Nu går vi in i dagar och en vecka som kommer ha stor betydelse för hur det Allianssamarbetet ser ut framöver, men framför allt vilken politisk inriktning Sverige ska ha.

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: Pontus Orre
Ebba Busch Thor (KD).

Hon varnade för konsekvenserna om delar av Alliansen väljer att inleda samarbete med Socialdemokraterna.

– Det skulle få stora konsekvenser för lång tid framöver, det skulle ta väldigt lång tid att kunna återfå det förtroendet som krävs för ett nära samarbete inom borgerligheten, säger Ebba Busch Thor.

”Jag kan ju läsa verkligheten”

Hur stor är risken att Alliansen spricker?

– Jag förstår vilket vägval C och L står inför. Nu ska båda fatta beslut i sina respektive beslutsorgan, då har de att ta ställning till att stötta Stefan Löfven eller att söka andra vägar att hålla ihop Alliansen.

Hur orolig är du att C och L närmar sig Löfven?

– Jag har inte fått sådana signaler, men jag kan ju läsa verkligheten. Nu finns det inte så många alternativ kvar. Nu står det mellan att man stöttar Stefan Löfven till makten igen eller att vi hittar en annan väg framåt för alliansen. 

Gör allt för att Sverige ska få ny regering

Vad är ditt budskap till Jan Björklund och Annie Lööf?

– Det känner de väl till, det tar jag direkt med dem. Men jag vill att väljarna ska veta att vi gör allt vi kan för att se till att det politiska innehållet står i centrum och att Sverige får en ny regering.

Moderatledaren Ulf Kristersson sa tidigare i dag att han är öppen för att ge C och L politiska eftergifter om de ändrar sig och släpper fram honom.

– För oss Kristdemokrater gäller självklart att alla de frågor finns på bordet också, säger Ebba Busch Thor.

Publicerad: