Utgivarna reagerar mot Åkesson: ”Angrepp på medierna”

avAdam Westin

Intresseorganisationen Utgivarna, som bland annat representerar Tidningsutgivarna och public service-bolagen, reagerar nu på Jimmie Åkessons utspel om P3.

De tar även upp Hanif Balis tidigare uttalanden och bilder i sociala medier.

– Det är inte mediepolitiska uttalanden utan det är angrepp på medierna, säger Patrik Hadenius, vd för Utgivarna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson deltog i morse i P3:s Morgonpasset. Efter ett satiriskt inslag om honom sa Åkesson att P3 var en ”skitkanal”, ”vänsterliberal smörja”, och att han hade lagt ned kanalen om han var chef.

Nu reagerar Utgivarna på Jimmie Åkessons uttalande.

– För att demokratin ska fungera måste oberoende medier tillåtas granska makten, och då är oberoendet en grundförutsättning, säger Patrik Hadenius, vd för Utgivarna.

”Inte värdigt en demokrati”

Utgivarna är en intresseorganisation för svenska publicister, som företräder Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4-gruppen.

I uttalandet nämns även Hanif Balis uttalanden och publiceringar som väckte uppståndelse i förra veckan. Då krävde organisationen Tidningsutgivarna ett möte med Moderaternas partiledning.

– Vi reagerar på att det nu har kommit ytterligare ett uttalande idag, från Jimmie Åkesson, och att det följer en – tyvärr – oroväckande trend. Om det här på riktigt är en trend, där riksdagsledamöter uttalar sig på det här sättet så är det ett förråat debattklimat som inte är värdigt en demokrati, säger Patrik Hadenius, vd för Utgivarna.

Varför tycker ni att dessa händelser hänger ihop?

– Att de båda riktar sig mot medierna, och att de båda vill påverka medierna i att utöva sin verksamhet. Det är inte mediepolitisk debatt, som är i allra högsta grad välkommet, utan det är angrepp på medierna, säger Patrik Hadenius.

”Inspireras av Ungerns Orbán”

Jimmie Åkessons uttalande i P3 har väckt kraftiga reaktioner under dagen.

Bland annat har Christer Nylander (L), Jonas Sjöstedt (V) och statsråden Morgan Johansson (S), Alice Bah Kuhnke (MP) Gustav Fridolin (MP) och utrikesminister Margot Wallström (S) uttalat sig.

”Det här visar SDs syn på media och det fria ordet. Han verkar även på denna punkt inspireras av Ungerns premiärminister Orbán. Det ger kallar kårar hos oss som värnar fria och oberoende medier” skriver Margot Wallström på Twitter.

Åkesson glad över debatten

I Expressens program Bara politik står Jimmie Åkesson fast vid sitt uttalande, men säger att han uttalade sig som licensbetalare snarare än politiker.

– Jag vill betona att jag säger det som licensbetalare, inte som politiker som ska gå in och lägga ner medier. Men jag tycker att P3 är en skitkanal, det tycker jag verkligen, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

I Tv4-nyheternas valspecial på onsdagskvällen säger Jimmie Åkesson att han är glad att uttalandet väckt debatt.

– Jag tycker att reaktionerna tydligt visar att debatten behövs mer än någonsin.

ARTIKELN HANDLAR OM