V-ledarens attack på S: Sätter alltid makten först

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

V-ledaren Jonas Sjöstedt går till hårt angrepp mot Stefan Löfven.

– Socialdemokraterna sätter alltid makten först, det är det enda man kan vara säker på, säger han till P1-Morgon.

Sjöstedt kommenterade även Ung Vänsters uppmaning att störa Jimmie Åkessons tal - samt popduon Rebecca & Fionas kommunisttröja.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt var först ut i P1-Morgons partiledarutfrågningar. Han fick flera frågor om hur V tänker agera i höstens regeringsbildning - och gav en hård känga till Stefan Löfven:

Socialdemokraterna har litegrann böjt sig som ett rö för vinden under den här mandatperioden. De kan gå åt höger, de kan gå åt vänster. Men en sak kan man vara säker på: Socialdemokraterna sätter alltid makten först, det är det enda man kan vara säker på. Där skiljer vi oss från dem för vi sätter politiken först.

Tänker rösta mot Kristersson

Sjöstedt sa samtidigt att V tänker stödja Löfven som statsminister. Om de rödgröna blir större än Alliansen tycker han att det är självklart att Löfven ska sitta kvar.

– Vi tänker agera för att få en regering utan borgerliga partier. Vi röstar mot Ulf Kristersson som statsminister.

V-ledaren uttalade sig också om Ung Vänsters uppmaning att störa SD-ledaren Jimmie Åkessons tal i Göteborg. Ungdomsförbundet skriver ”Ta med dina polare, eventuella megafoner och din kampvilja. Let’s crash this party”.

”Det är Ung Vänsterspråk”

– Yttrandefriheten gäller Jimmie Åkesson och den gäller de som vill demonstrera mot rasism. Båda har rätt att i Göteborg få säga vad de tycker utan att bli stoppade, säger Sjöstedt.

På frågan om formuleringen ”crash this party” inte innebär att förstöra, säger han att det är ”Ung Vänsterspråk”.

– Jag förutsätter att man kommer ha demonstrationer på ett sätt som inte inskränker andras yttrandefrihet. Det är inte förbjudet att höras på en demonstration. I slutändan är det polisen på plats som avgör vad man får göra och inte göra.

Sjöstedt fick också frågan vad han anser om att en i musikduon Rebecca och Fiona bar den kommunistiska symbolen hammaren och skäran under ett uppträdande på Pride.

– Jag skulle aldrig ha på mig en sådan symbol. Den har använts av några av 1900-talets värsta förtryckarstater. För mig är det en fråga om respekt att inte använda en sådan symbol.

Här kan du lyssna på hela Sveriges Radios intervju med Jonas Sjöstedt.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Jonas Sjöstedt.
Publicerad:

LÄS VIDARE