Partiets stenhårda önskelista till Löfven

Önskelistan är lång från arbetarrörelsen när Stefan Löfven i dag håller sitt jultal i Köping.

Det önskas rejäla paket till LO-kvinnor, välfärden och särskilt utsatta grupper.

– Återinrätta förtidspensionen, det skulle vara en välkommen julklapp till stora kvinnodominerade yrken, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

– Vi vill ha en tryggare sjukförsäkring än i dag, säger Marie Nilsson, IF Metalls ordförande.

I dag håller Stefan Löfven (S) jultal för sjätte gången, denna gång i Köping. Under hela 2017 har statsministern fokuserat på att resa i landet och följer alltså detta även när det ska önskas god jul. Detta var också ett löfte från Löfven i samband med hans jultal förra året.

I årets tal väntas Stefan Löfven fokusera på trygghetsfrågor, både i fråga om satsningar för att förbättra polisens arbete och minska kriminaliteten men också i form av förebyggande åtgärder för ett samhälle där alla ska kunna känna sig trygga.

Men frågan är om det räcker för statsministerns egna företrädare. Nästa års val rycker allt närmare och inom arbetarrörelsen ökar för varje dag trycket på Löfven om att den egna regeringen ska uppfylla deras önskningar innan dess.

Mer personal och bättre pension

Aftonbladet har ringt runt till en rad företrädare för Socialdemokraterna och de fackliga organisationerna. Och klart är att önskelistan till statsministern är lång.

Tobias Baudin, som är ordförande i kvinnodominerade Kommunal, vill se särskilt stora satsningar på hans medlemmar.

– Jag hoppas att Löfven lovar att landets undersköterskor och barnskötare, det vill säga välfärdsarbetare och våra medlemmar, ska få fler kollegor.

Men Baudin vill också se ytterligare förstärkningar på pensionssystemet, som han anser är underfinansierat och där det så sent som i torsdags presenterades förändringar.

Ett särskilt stort paket önskar Baudin till de äldre kvinnor som i dag är utslitna på sina arbetsplatser, till exempel inom äldreomsorgen, och som ofta inte orkar jobba fram till de blir 65 år.

– Ett besked om att han tänker återinrätta förtidspensionen skulle vara en välkommen julklapp till stora kvinnodominerade yrken.

Önskelista från Löfvens eget fack

Men också Marie Nilsson, ordförande i Stefan Löfvens eget fack IF Metall, har en lång önskelista.

Hon vill se rejäla satsningar på kompetensutveckling och klimatomställning för industrin, men också en ordentlig present till alla som är för sjuka för att jobba i dag.

– Vi vill ha en tryggare sjukförsäkring än i dag. Som det ser ut nu är det väldigt, väldigt många som inte får sin sjukdom godkänd så att man inte får någon sjukersättning, säger Marie Nilsson.

Från IF Metalls håll var förhoppningen stor när regeringen avskaffade ”stupstocken”, den bortre parentesen i sjukförsäkringen, förra året.

– Vi trodde då att det skulle bli mer rättssäkert och tryggt men det har visat sig att det inte är så utan att det i stället är väldigt många som får avslag på sin ansökan om ersättning, fast de är för sjuka för att arbeta.

Vill ha undantag för utvisningar

Men också bland företrädare för Socialdemokraterna finns många önskemål inför söndagens tal.

– Jag önskar att Stefan Löfven ska säga att han kommer att utlysa ett moratorium (undantag) för alla utvisningar till Afghanistan i väntan på att den nya lagen om rätt till förnyad prövning ska träda i kraft, säger statsvetaren Ulf Bjereld, ordförande i S sidoorganisation Tro & Solidaritet.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Publisert:

LÄS VIDARE