Kristersson inför valet: ”Vi planerar för åtta år”

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

GÖTEBORG. Alliansregeringen tappade rejält i reformtempo under sin andra mandatperiod, slår M-ledaren Ulf Kristersson fast.

Det misstaget vill han inte göra om i fall han blir statsminister i höst.

– Nu planerar vi för åtta år, säger han.

I dag sparkar Moderaternas valrörelse i gång på allvar när partiet samlas för Sverigemöte i Göteborg. Förutom partiledningen är kommun- och landstingspolitiker från hela landet på plats för att bland annat lyssna på tal av partiledaren Ulf Kristersson.

Samlingen kommer när det återstår knappt fyra månader till höstens riksdagsval, som spås bli en rysare.

När Ulf Kristersson i höstas efterträdde Anna Kinberg Batra som M-ledare kastades han rakt in i hetluften. På kort tid skulle han och hans stab försöka vända den negativa trenden partiet var inne i och förbereda valrörelsen.

Opinionssiffror ser i dag bättre ut, men man ligger under valresultatet från 2014. Men M-ledaren dras med flera problem, bland annat splittringen inom Alliansen om migrationspolitiken.

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL

Blickar mot valet

När Aftonbladet träffar Kristersson för en intervju inför Sverigemötet säger han att helgens möte är viktigt, av flera orsaker. Fokus ligger nu helt på valet.

– Det är första gången som vi alla ses sedan vi hade våra stämmor i höstas. Vi ska inte överdriva den tiden men det var varit lite av en nystart eller omstart på många sätt.

I sitt tal ska han både summera den tid som varit, men också mana på partikamraterna inför valet. Han säger att partiet nu mår bra igen efter det otroligt turbulenta 2017.

– Det har under hela vintern funnits en känsla av att vi är tillbaka på banan och att vi gör seriösa saker. Det är ett osäkert läge i politiken men det finns verkligen goda möjligheter att få både ny politisk riktning och en ny regering. Vi intecknar verkligen inga segrar men ännu mindre några valförluster. Det är allmänt god stämning. 

– Jag har ju åkt runt mycket i landet. Det finns alltid problem i ett parti, men i grunden finns det optimism. En behärskad optimism.

De konflikter som blottades då, är de lösta?

– Den tiden var speciell. När det går dåligt för ett parti kommer man in i dåliga spiraler, det har hänt andra partier också. Det ska man ta på allvar och göra något åt men det är heller inte så att det säger allt om ett parti.

”Planerar för åtta år”

Samtidigt som Kristersson måste ägna mycket av sin tid åt den dagsaktuella politiken säger han att det är otroligt viktigt att inte glömma bort det långsiktiga arbetet. Det gäller både Moderaterna som parti och hur han vill agera om han skulle bli statsminister efter valet.

–På längre sikt finns flera viktiga frågor, bland annat om hur man ska förena regeringsinnehav med ständig förnyelse av partiet, politiken och organisationen. Det blir mycket svårare i regeringsställning. Och det tycker jag vi lärde oss under de åtta åren i regering.

Kristersson, som själv var minister i den förra Alliansregeringen, säger att man tappade reformtempo under den andra mandatperioden, 2010–14.

– Vi hade reformtempo för fyra år. Nu planerar vi för åtta år. Vi kommer inte kunna göra allt på en gång. Vi måste komma igång snabbt med att förbereda reformer men man måste vara uthållig och tänka mer långsiktigt. När det är stora problem som integrationen så kommer det ta många år av systematiska reformer för att göra något åt det.

– Vi var nog lite för fokuserade på den första fyraårsperioden förra gången. Men det var också för att det var enklare då, har man egen majoritet är det lättare. Det kommer ingen få den här gången.

Ditt budskap till era väljare och sympatisörer är de inte kommer kunna få allt på en gång?

– Ja, det tror jag man ska ha klart för sig. Men det betyder inte att man ska ha låga ambitioner. Jag tycker man ska vara förberedd, därför håller vi på med reformagendan i Alliansen. Vi ska ha klart för oss vad vi startar för något när vi går in i regeringskansliet om vi vinner valet. Men jag tror ändå att uthållighet är viktigt.

Ulf Kristersson håller sitt tal på lördag.

Fem saker du inte visste om Kristersson 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM