Därför stannar MP i regeringen

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Åsa Romson och Stefan Löfven under presskonferensen i dag.

Miljöpartiet förde diskussioner internt om att lämna regeringen – i protest mot en hårdare flyktingpolitik.

Men kraven från de egna kommunalråden och risken för att utlösa en regeringskris fick de gröna att tänka om.

– Det här är en mycket, mycket tung dag för oss alla, säger en MP-källa.

Regeringen vill nu kraftigt minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Därför presenterade man på tisdagen en rad tuffa åtgärder som man hoppas ska ge snabb effekt. Bland dessa finns en rad förslag som både S och MP tidigare varit starkt emot: medicinska ålderstester av flyktingbarn och tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom barn som redan finns i asylsystemet.

S-källa: Ingen lätt resa för MP

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde presskonferensen med allvarlig stämma och berättade att Sverige tagit emot 80 000 asylsökande bara de senaste två månaderna. Han menade att vårt samhälle nu nått sin gräns och att andelen flyktingar nu måste begränsas kraftigt.

– Det smärtar mig att meddela att Sverige inte klarar att ta emot i samma takt som i dag, sa han.

Enligt Aftonbladets källor har dagens beslut varit allt annat än enkelt i regeringskretsen.

– Vi har haft krisläge ganska länge och arbetat med vad vi ska kunna göra. Själva förslaget som helhet kom fram i går, då stod det klart vad det skulle innebära helt och hållet. Vi är förvånade över MP:s förmåga att att ta hem en del av de här besluten internt. Sedan ska man inte underskatta hur hårt inne det här har suttit hos dem. Det är inte så att de haft någon lätt resa, säger en S-källa.

Partiledningarna inom både S och MP har gång på gång kallats in till möten den senaste tiden och debatten har stundtals varit mycket hetsig i båda partierna, uppger Aftonbladets källor.

Funnits ett hårt tryck

Inom S har det under lång tid funnits ett tryck, bland annat från många kommunalråd, på att regeringen måste göra mer i frågan. När Stefan Löfven presenterade de nya åtgärderna inför riksdagsgruppen i måndags möttes han av applåder.

Inom Miljöpartiet var dock stämningen en annan. Där fick partiledningen gå en tuff match i flera ronder innan man slutligen fick partiet med sig vid lunchtid i dag.

– Det här har verkligen inte varit lätt, men det som fällde avgörandet var att även våra egna kommunalråd ute i landet, de verkliga hjältarna i flyktingkrisen, ropar på förändring. Då måste man ta ansvar och agera, säger en MP-källa.

Inom Miljöpartiet har man enligt Aftonbladets källor diskuterat om man skulle lämna regeringen i stället för att gå en tuffare politik. Men i förra veckan slog partistyrelsen fast att man kunde gå vidare i förhandlingarna, så länge som asylrätten värnades.

– Där går MP:s gräns, säger en källa.

Enligt uppgifter var det frågan om tillfälliga uppehållstillstånd för barn som var svårast för MP att smälta. De medicinska ålderstesterna är omdiskuterade och många läkare vill därför inte utföra dem, vilket gör att man inom de gröna inte tror effekten av dessa blir särskilt stor.

Slutligen var det dock kraven från de egna kommunalråden och larmrapporter från ansvarig myndighet, MSB, om att landets kommuner och landsting går på knä i flyktingkrisen, tillsammans med risken för en regeringskris som fick partiet att stå fast vid samarbetet med S.

– En regeringskris är inte vad landet behöver nu. Det som behövs är en regering som tar ansvar, även i fruktansvärt svåra tider, säger en miljöpartist.

MP sträckt sig så långt de kan

Källor uppger dock också att det fanns ännu ett skäl för MP att stanna. Och det var risken för att det skulle bli ännu tuffare förslag utan de gröna i regeringen.

– Vi värnar asylrätten genom det här. Medan Moderaterna vill stänga gränsen helt och KD föreslår interneringsläger, vuxna och barn bakom stängsel vid Sveriges gräns, säger en MP-källa.

Att Miljöpartiet fick igenom extrapengar till kommunerna, en kampanj mot rasism i Sverige och en boendesatsning som ger privatpersoner möjligheter att hysa asylsökande blev plåster på såren i regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna. Men att frågan smärtar djupt in i själen hos många miljöpartister blev tydligt på presskonferensen i eftermiddag där MP-språkröret Åsa Romson var nära att börja gråta över de egna förslagen.

– Det här är inte beslut som vi vill fatta, det här är beslut vi är tvingade till, sa hon.

Aftonbladets källor framhåller att Miljöpartiet nu har sträckt sig så långt som man kan i frågan. Krävs det ytterligare åtgärder finns risk för att regeringen spricker, framhåller man. Även Åsa Romson var inne på samma spår.

– Jag har svårt att se att det finns någon annanstans att sträcka sig. Det här är miniminivåer, sa hon.

Men dagens besked möttes också av frän kritik från delar av den gröna rörelsen. Grön ungdoms språkrör Lorentz Tovatt säger att MP borde ha lämnat regeringen i stället för att gå med på förslagen.

– Det paket som regeringen presenterar är skamligt. Det är inhuman och dålig politik som riskerar flyktingars liv, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM