Angela Merkel

Löfven i krismöte om flyktingar med Merkel

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Tar med sig tiopunktslista till mötet i Berlin

BERLIN. Klockan 13 i dag inleds Stefan Löfvens krismöte med Angela Merkel om flyktingsituationen i Europa.

Med sig till Berlin har han en kravlista på tio punkter – där han hoppas få gehör av den tyska förbundskanslern.

Det handlar bland annat om att kunna tvinga övriga EU-länder att ta ansvar.

I förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att Stefan Löfven på nytt ska träffa Angela Merkel för att diskutera flyktingfrågan. Mötet sker klockan 13 i dag på förbundskanslerns kansli i Berlin.

Sverige och Tyskland har bildat en pakt i frågan om flyktingmottagandet. Prognosen är att länderna kommer att ta emot två av tre asylsökande som kommer till EU. Ända sedan i februari har Löfven och Merkel gemensamt drivit kravet på ett mer solidariskt mottagande i hela unionen.

Vill ser fler kvotflyktingar

Med sig till dagens möte i Berlin har Löfven en lista på tio punkter han vill att också Tyskland ska ställa upp på. Det handlar bland annat om att vid katastrofer kunna tvinga fram en rättvis fördelning mellan EU-länderna. Men också om att reformera Dublinförordningen som säger att asylsökande ska prövas i det första EU-land där de registreras.

Löfven vill dessutom att EU ska lova att höja andelen kvotflyktingar som tas emot till cirka 100 000 personer. Kvotflyktingar är personer som väljs ut av FN-organet UNHCR och anses ha särskilda skäl för att behöva skydd. I fjol tog Sverige emot 1 900 kvotflyktingar, med det nya förslaget skulle antalet bli cirka 5 000 per år.

Möter Österrikes kansler i kväll

Efter mötet med Angela Merkel, där pressen från varje land kommer att få ställa två frågor var, åker Löfven vidare för en pressträff med enbart svensk media. Det sker i den svenska ambassadens lokaler i Berlin.

Efter timmarna i Tyskland sätter sig Löfven på planet hem till Sverige igen för att fortsätta att diskutera flyktingfrågan. Under kvällen tar han emot Österrikes förbundskansler Werner Faymann i Rosenbad. Deras möte avslutas med att Löfven och Faymann tillsammans går på EM-kvalsmatchen mellan Sverige och Österrike på Friends Arena.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Angela Merkel

ÄMNEN I ARTIKELN

Angela Merkel

EU

Stefan Löfven

UNHCR

Werner Faymann