Toppolitiker läxas upp av Skatteverket

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Foto: Marcus Ericsson/TT
Ministern Annika Strandhäll (S)

Ministern Annika Strandhäll (S) lämnade in deklarationen tre månader för sent.

Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) nekas avdrag för luncher- och middagsmöten.

Här är toppolitikerna som läxas upp av Skatteverket.

Nyhetsbyrån Siren har tagit del av Skatteverkets beslut gällande flera högt uppsatta politikers deklaration.

En av de som myndigheten anmärkt på är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), som var en av de stora överraskningarna när Stefan Löfven presenterade sin regering förra hösten.

Tre månader för sent

Hennes inkomstdeklaration skulle ha lämnats in den 4 maj i år. Men Strandhäll skickade inte in den förrän nästan tre månader senare, den 3 augusti. Hon tvingas därför betala en förseningsavgift på 1 000 kronor till Skatteverket. Myndigheten skriver också att det inte "har kommit fram några omständigheter som skulle medföra hel eller delvis befrielse från avgiften".

Enligt Strandhälls pressekreterare Tora Heckscher är det ett missförstånd som ligger bakom förseningen.

– Det var ett missförstånd där hon trodde att den var inskickad, men det visade sig senare att den inte var det. Hon korrigerade det så fort hon fick reda på det, säger Heckscher.

Nekas avdrag för middagar

En annan som slarvat med deklarationen är riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD). Hon har enligt Skatteverket gjort avdrag på totalt 77 641 kronor. Av dem avser 7 659 kronor konferens- och möteskostnader, vilket innebär olika lunch- och middagsmöten hon haft under året. Gunther motiverar avdragen med att hon tar emot väljare, representanter från företag och organisationer precis som det förväntas att en riksdagsledamot ska göra. Skatteverket anser däremot att en stor del av beloppet för lunch- och middagsmöten ska bedömas som ej avdragsgill intern representation. Myndigheten sänker därför det totala avdragsbeloppet till 72 982 kronor.

Aftonbladet söker Penilla Gunther.

ARTIKELN HANDLAR OM