Danmark skärper gränskontrollerna mot Tyskland

Danmark svarar nu på det svenska beslutet att införa id-kontroller.

Vid klockan 12 i dag införde danskarna gränskontroller mot Tyskland.

– Regeringen vill inte att Danmark blir nästa stora flyktingdestination, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen höll i dag en pressträff tillsammans med migrationsminister Inger Støjberg, justitieminister Søren Pind och transportminister Hans Christian Schmidt.

Pressträffen var ett direkt svar på det svenska införandet av gränskontroller mellan Sverige och Danmark. Det danska beskedet var att landet nu inför liknande kontroller mot Tyskland.

Kontrollerna inleddes samma tid som pressträffen - klockan 12 i dag.

– Vi intensifierar kontrollen med fler poliser. Flyktingar som inte vill söka asyl i landet kommer kunna avvisas vid gränsen, säger han.

Danmark ska inte bli nästa flyktingdestination

Danmarks regering fruktar att kontrollerna mellan Danmark och Sverige kommer att leda till att fler asylsökande söker sig till Danmark.

– Regeringen vill inte att Danmark blir nästa stora flyktingdestination, det är därför vi tar det här beslutet, säger Lars Løkke Rasmussen.

Gränskontrollerna införs under en period på tio dagar men kan sedan förlängas. Det kommer bli stickprovskontroller, vilket innebär att alla resenärer inte kommer att kontrolleras.

Till skillnad från de kontrollerna mellan Sverige och Danmark kommer kontrollerna mot Tyskland att skötas av polisen. Det kommer alltså inte införas ett så kallat transportörsansvar.

"Ett steg tillbaka"

Lars Løkke Rasmussen har informerat Tysklands förbundskansler Angela Merkel om beslutet, man han vill inte säga hur hon reagerade.

På frågan om det danska beslutet riskerar att skapa en dominoeffekt där fler och fler EU-länder stänger gränserna svarade han:

– Det är uppenbart att i en situation där EU inte kan skydda den yttre gränsen så kommer fler och fler EU-länder införa tillfälliga gänskontroller. Det är något vi måste ta på allvar.

– Det här är ett steg tillbaka, och jag är inte glad över det.

”Hotar Schengen”

Tysklands regering kritiserar det danska beslutet. Enligt en talesperson från det tyska utrikesdepartementet hotar de skärpta gränskontrollerna hela Schengen-samarbetet.

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson välkomnar dock förändringen.

– Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare. En stor del av våra problem har ju uppstått därför att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, vilket strider mot Schengen-reglerna. Man har inte velat ta tag i det, men nu gör man det, säger Morgan Johansson.

Ministern medger dock att beslutet kan leda till en dominoeffekt där allt fler länder skärper gränskontrollerna.

– Samtidigt vill jag säga att vi gör det här därför att vi vill förebygga en akut situation, där vi inte längre kan ta emot asylsökande på ett bra sätt.

Publisert: