Anna Maria Corazza Bildt

Bildts nya attack mot egna partiet: Lite Moskva över det här

”Att sparka ut en kandidat från listan är unikt”

Av: 

Jonathan Jeppsson

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Carl Bildt fortsätter ta strid för sin hustru Anna Maria Corazza Bildt – som petats av M som kandidat till EU-parlamentet.

Nu jämför han partiets pressutskick med ”Moskva”.

– Att helt och totalt sparka ut en kandidat från listan – det är en åtgärd helt unik i den moderata partihistorien, skriver förre stats- och utrikesministern på sin blogg.

Anna Maria Corazza Bildt var den moderat fick flest personröster i EU-valet 2014. Men till valet nästa år har hon ingen möjlighet att kryssa sig in eftersom hon inte finns med på listan.

Moderaternas beslut att inte ta med Anna Maria Corazza Bildt på listan har väckt starka reaktioner – en som gett sig in i debatten är Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister samt Anna Maria Corazza Bildts make.

”Verkar vara Moskva”

Under fredagen delade han en artikel från Dagens Opinion, som handlade om hur Moderaternas pressavdelning helt valt bort nyheter om Corazza Bildts petning. ”Den väl spridda nyheten hade försvunnit spårlöst från pressavdelningens omvärldsbevakningslista”, står det i Dagens Opinions artikel.

Carl Bildt delade detta på sitt Twitterkonto med kommentaren:

– Verkar vara lite Moskva över det här.

”Helt och hållet sparkat ut”

På sin blogg, ”Alla dessa dagar”, skriver Carl Bildt själv om hur han tagit hjälp av tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn för att reda ut vad som hänt.

– Jag kontrollerade med min företrädare som moderat partiordförande Ulf Adelsohn, och vi konstaterade gemensamt att det aldrig förekommit att man helt och hållet sparkat ut en kandidat som nominerats av många förbund och föreningar från partiets listor, skriver Carl Bildt.

– Vilka skäl man hade för detta unika agerande får de ansvariga redogöra för.

Han utesluter samtidigt inte att sista ordet i frågan inte är sagt.

Reaktionerna var väntade

Nomineringskommitténs ordförande Erik Langby säger att det var väntat att listan skulle skapa reaktioner i partiet.

– Självklart visste hela kommittén att det kommer vara ett antal personer som inte tycker det här är bra. Ofta vågar man inte ta tag i det här, folk är kompisar och känner varandra och så vidare. Det är lättare att bara köra vidare som man gjort tidigare, säger han.

Carl Bildt kallar detta för ett unikt agerande, delar du den uppfattningen?

– Nej, det sker mycket byten mellan mandatperioder. Man blir inte utsparkad, man är vald för en mandatperiod, sedan händer det att man kan bli vald för ytterligare en och ytterligare en. Det vore oerhört fel att inte dra slutsatser av det urusla val vi gjorde i maj 2014. Nu startar vi om med ett helt nytt gäng. 

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Anna Maria Corazza Bildt

LÄS VIDARE

Corazza Bildt lämnar partiet: Mygel på ett sovjetiskt sätt

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Maria Corazza Bildt

Carl Bildt

Ulf Adelsohn

EU-parlamentet

AB Voice