Valet 2018

Nytt Google-bråk mellan Löfven och Åkesson

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Gårdagens bråk mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson, om att 9 000 ensamkommande unga får en ny chans i Sverige, gick vidare i dag.

– Jag undrar fortfarande om Åkesson har googlat ordet humanism som jag bad dig göra i går, sa Löfven.

SD-ledaren slog tillbaka och menade att Löfven äventyrar välfärden med att låta de unga stanna.

Bråket mellan statsminister Stefan Löfven (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson startade i partiledardebatten på onsdagen.

Men trots heta känslor då fortsatte bråket även dagen efter, i statsministerns frågestund i riksdagen.

”Har med humanism att göra”

Stefan Löfven försvarade regeringens besked om att 9000 unga ensamkommande får en förnyad chans i Sverige och förklarade att det har med humanism att göra. Han påminde därefter om att han i debatten i går uppmanade Åkesson att googla vad ordet betyder och om han hade gjort det.

– Det är en åtgärd som jag fortfarande tycker var rätt att göra och det har med humanism att göra, jag står för den. Jag undrar fortfarande om Åkesson har googlat ordet som jag bad Åkesson att göra i går, sa Löfven.

Han menade att S tillför välfärden stora resurser och att välfärden är säkrad. Och att det i själva verket är SD som äventyrar den, genom stora skattesänkningar som skulle dränera kommuner och landsting på pengar samt och att låta välfärdsbolag plocka ut vinst ur skattefinansierade verksamheter.

– Det är därför vi i höst har en folkomröstning om svensk välfärd, sa Löfven.

Åkesson: Falskt skryt

Jimmie Åkesson slog tillbaka med att både den nuvarande och tidigare regeringars agerande i asyl- och flyktingpolitiken är det som äventyrar välfärden.

– Det blir så tydligt i den här afghanamnestin, att även Stefan Löfvens regering väljer att prioritera människor från andra länder framför välfärden, sa han.

Enligt Åkesson är det tydligt att den svenska välfärden inte fungerar och gav exempel på funktionsnedsatta barn som inte får den assistans de behöver.

– Du står här och skryter Stefan Löfven, men det är ett falskt skryt. För du har komplett misslyckats med välfärden, sa Åkesson.

Löfven efterlyste sans och balans

Stefan Löfven kontrade med att efterlysa sanning, fakta och ”sans och balans” i diskussionen.

– Svensk sjukvård är en av världens bästa. Här gör massor av personal fantastiska insatser och SD och andra låter som att svensk sjukvård gått fullständigt åt skogen. Så är det inte, slog han fast.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven till Åkesson: ”Googla humanism”

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Stefan Löfven

Jimmie Åkesson

Vinster i välfärden

Välfärd