SD bråkar internt om värdlandsavtalet

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Jimmie Åkesson.

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Frågan om värdlandsavtalet med Nato splittrar Sverigedemokraterna.

Partiet bråkar internt i sin riksdagsgrupp inför omröstningen i riksdagen i morgon, erfar Aftonbladet.

Det är fortfarande oklart hur Jimmie Åkessons parti kommer att agera.

I morgon ska riksdagen fatta beslut om det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Det innebär att försvarsalliansens styrkor efter en inbjudan från Sverige kan placeras i landet och få svensk stöd. Avtalet, som skulle innebära förändringar av flera svenska lagar, är planerat att träda i kraft den 1 juli om det får stöd i riksdagen.

Men omröstningen på onsdag blir dramatisk. Avtalet skrevs under av Nato och den förra borgerliga regeringen strax före valet 2014 och har i dag stöd av en bred majoritet i rikdagen inklusive den nuvarande regeringen.

Men Vänsterpartiet planerar att rösta för en vilandeförklaring av frågan, vilket skulle kunna skjuta upp beslutet i ett år. En sådan förklaring kan göras när ett beslut påverkar fri- och rättigheterna i Regeringsformen, vilket V anser att det gör.

SD bråkar internt om avtalet

För att det ska gå igenom riksdagen behöver en sjättedel av ledamöterna rösta för.

Det klarar inte vänsterpartisterna själva, men i helgen meddelade Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson att hans parti skulle stödja V-förslaget. Blir så fallet har det tillräckligt med stöd.

– Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sa Jansson till TT.

Men det är fortfarande osäkert hur omröstningen kommer att gå. Frågan splittrar nämligen Sverigedemokraterna internt, vilket Expressen var först med att berätta. Enligt vad Aftonbladet erfar är flera ledamöter irriterande över Mikael Janssons utspel, som inte var förankrat hos SD:s partiledning. Bland de upprörda vill man att partiet i stället röstar på sin egen reservation, vilket innebär att värdlandsavtalet röstas igenom.

Oklart hur SD kommer att agera

Frågan ska avgöras när SD:s riksdagsgrupp samlas i eftermiddag. Källor uppger att det finns en rädsla för att partiledningen ska ändra Mikael Janssons besked.

– Även om det bara innebär en fördröjning med några veckor är det viktigt att visa väljarna att vi gjorde vad vi kunde. Det saknas en riktig analys av vad avtalet innebär, säger en SD-källa.

I SD:s riksdagsgrupp tycker flera att det vore fel om SD ändrar sig och inte stödjer V.

– Vi har varit emot ett närmande till Nato sedan partiet bildades. Nu ser vi ett glidande hos partiledningen för att tillfredställa Moderaterna. Det som Mikael Jansson sa ligger i linje med vår politik som lades fast på landsdagarna, säger en källa.

Aftonbladet har sökt SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM