Efter skräckrapporten: Sverige kan gå snabbare fram i klimatarbetet

1 av 4 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Isabella Lövin (MP).
SAMHÄLLE

Skräckrapporterna från Arktis oroar Sveriges regering.

Klimatminister Isabella Lövin säger nu att Sverige kan behöva gå ännu snabbare fram i klimatarbetet.

– Jag blir oerhört oroad, också när man hör forskare som inte kan ge några lugnande besked, säger hon.

Beskedet att Arktis har varit upp till 20 ­grader varmare än normalt har chockat världens klimatforskare och trotsar alla klimatmodeller.

Johan Rockström menade i en intervju i Aftonbladet i helgen att värmen och avsmältningen i Arktis inger "en mycket djup oro" inför framtiden.

Inga lugnande besked

Även klimatminister Isabella Lövin delar den oron.

– Jag blir oerhört oroad, också när man hör forskare som inte kan ge några lugnande besked. Det är en reell risk att man man nu ser ett skifte uppe i Arktis, att avsmältningen börjar gå mycket snabbare än man någonsin har trott.

Isabella Lövin menar att regeringen nu kan komma att öka på takten i klimatarbetet.

 – Vi måste kanske höja våra ambitioner ytterligare. Vi lägger väldigt mycket resurser på den här frågan, men det finns med den här rapporten ännu större skäl att gå snabbare fram. Vi måste ställa om till ett fossilfritt samhälle så absolut snabbt som vi bara kan.

”Obegripligt och skamligt”

Regeringen har satt som mål att Sverige ska vara fossilfritt 2045. Bakom klimatmålet – samt en ny  klimatlag – står alla riksdagens partier, utom SD.

Isabella Lövin är dock starkt kritisk till att de borgerliga partierna tydligt markerade mot förslaget på flygskatt, som kom i förra veckan.

– När vi just har fått den här nyheten och vi har fått en utredning om flygskatt, som de borgerliga partierna avfärdade innan de ens hade sett den – det är fullkomligt obegripligt och oansvarigt, för att inte säga skamligt.

Hon menar att även om klimatavtalet i Paris får betraktas som en stor framgång, är det lång väg kvar innan de löften som gavs faktiskt även infrias.

– Det är en väldigt oroande situation för världen. Alla har ett ansvar att agera nu.

ARTIKELN HANDLAR OM