Inga besked om Juholts framtid

VU-mötet fortsätter i morgon fredag

Håkan Juholt anländer till verkställande utskottets möte tillsammans med Tommy Waidelich
Håkan Juholt anländer till verkställande utskottets möte tillsammans med Tommy Waidelich

De hårda diskussionerna är avslutade men fortsätter i morgon.

– Vi har förtroende för Juholt, sade Peter Hultqvist, suppleant i VU, efter kvällens möte.

S-ledaren själv menar dock att hans ställning inte diskuterats alls.

– Det här inte ett sådant möte, säger Juholt.

Än en gång är S-ledaren Håkan Juholt i en pressad situation. Under torsdagen fick han återigen försvara sig.

Klockan 14 i dag inledde Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott — VU — sitt möte på partihögkvarteret. Där diskuterades förtroendet för Håkan Juholt under flera timmar. Och det tycks ha varit hårda diskussioner som pågick inne i lokalerna på partihögkvarteret.

Vid 22-tiden avslutades mötet - för att fortsätta redan klockan nio på fredagsmorgonen.

Tunga socialdemokrater på väg till mötet duckade frågan om de har fortsatt förtroende för Juholt. Likaså när de lämnade mötet.

Mötet fortsätter i morgon

Få av VU:s ledamöter ville stanna och prata med pressuppbådet efter mötet. Sven-Erik Österberg hänvisade till att mötet fortsätter i morgon. Flera andra VU-ledamöter - så som Wanja Lundby-Wedin och Veronica Palm - valde en tyst strategi.

Peter Hultqvist, suppleant i VU, svarade dock:

– Jag och VU har fortfarande förtroende för Juholt, sa Hultqvist innan han skyndade i väg.

Leif Pagrotsky, också suppleant i VU, uttryckte att förtroendet för Juholt efter mötet var oförändrat än vad det var innan mötet.

Vad den inställningen innebär i praktiken valde ingen av de två att inte vidareutveckla.

Julholt lämnade högkvarteret

Håkan Juholt själv sade att mötet var ”planerat sedan länge” och att hans ställning inom partiet inte diskuterades.

– Det var inte ett sådant möte. Vi diskuterade hur vi ska lägga upp vår politik, sade Juholt, innan han lämnade Sveavägen i en bil.

Enligt uppgift till TT enades VU i kväll i en viktig fråga och har därmed ställt sig bakom Juholts version av hur budgetmotionen hanterades. Juholt och partiets ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich har hävdat att de aldrig försökt lyfta ut förslaget om höjd a-kassa i de första utkasten av budgetmotionen.

LO-ledaren och VU-ledamoten Wanja Lundby-Wedin har tidigare ställt hårda krav inför dagens VU-möte. Överst på dagordningen vid mötet stod just turerna kring hur Juholt hanterat a-kassan i den socialdemokratiska skuggbudgeten.

Bakgrunden är att det tidigare har det förekommit uppgifter om att Håkan Juholt först skulle ha beordrat att a-kassesatsningar skulle tas bort, för att sedan försöka skjuta skulden för det på andra.

Österberg vill inget säga

Strax innan mötet inleddes ville inte Sven-Erik Österberg uttala förtroende för Håkan Juholt när han strax efter klockan ett anlände till partiets krismöte:

– Jag vill inte uttala mig om det i det här läget, sade Österberg.

Han kunde heller inte svara på om Juholt sitter kvar senare i dag:

– Det vet jag inte. Det är omöjligt att svara på den frågan nu.

LO-ledaren och VU-ledamoten Wanja Lundby-Wedin ville inte heller svara på frågan om hon har förtroende för Juholt, när hon kom till partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

VU-suppleanten Leif Pagrotsky anlände strax före klockan ett till partihögkvarteret. Han uttalade sitt förtroende för Juholt.

”Jag sitter kvar”

När Håkan Juholt anlände vid halvett-tiden fick han frågan om han sitter kvar som partiledare efter mötet:

– Ja, det gör jag, svarade han.

Håkan Juholt uppgav inför den församlade journalistkåren utanför partihögkvarteret i Stockholm att han känner starkt stöd:

– Jag känner ett väldigt starkt stöd för den linje jag har lagt fram. Det är nästan tusen dagar kvar till valet. Det kommer att ändra sig mycket tills dess, sade han.

Håkan Juholt konstaterade att han och partiet är i "en nedåtgående trend", men att det kan vända snabbt.

Partistyrelseledamoten Åke Svensson, från Gotland, krävde dock i går Håkan Juholts avgång. Tidigare har även partistyrelseledamoten Mariam Osman Sherifay sagt att partiledaren bör avgå.

Publisert: