SD petar Kent Ekeroth från riksdagslistan

Kent Ekeroths karriär i riksdagen ser ut att vara över.

Han hamnar inte på valbar plats på Sverigedemokraternas riksdagslista.

– Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedningens förslag, säger Michael Rosenberg, (SD), valberedningens ordförande.

Den 17–18 mars hålls Sverigedemokraterna valkonferens där riksdagslistan ska spikas.

En rikslista med 60 namn, som partiet räknar med ska komma in i riksdagen efter valet i höst, ska fastställas. Ytterligare tretton namn, som distrikten föreslagit, ska hänskjutas till partistyrelsen för beslut.

En som petas är den skandalomsusade riksdagsledamoten Kent Ekeroth – han finns inte med i valberedningens förslag.

Michael Rosenberg, valberedningens ordförande, säger i en kommentar till Aftonbladet:

– Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedningens förslag. Valberedningen är enig i den här frågan. Inför beredningen har vi bett samtliga partidistrikt inkomma med nomineringar och inget har föreslagit Kent Ekeroth, skriver Michael Rosenberg.

Ekeroth: ”Fick ingen motivering till det”

Kent Ekeroth vill inte prata med Aftonbladet, utan hänvisar till en intervju i den högerpopulistiska tidningen Samnytt, – tidigare Avpixlat –, som han äger. Där säger han så här om petningen:

– Det är förvånande. Jag fick inte någon motivering till det hela. Frågan är vem valberedningen lyssnat på: partiets medlemmar eller på partiledningen. Valberedningen ska ju sätta en lista med 73 namn – menar de då alltså att varje person på den listan har större stöd i partiet än vad jag har?

I intervjun säger Ekeroth också att petningen återspeglar ”några fås åsikter”.

– Det är på valkonferensen som medlemmarna fattar sitt beslut.

Ansetts vara en belastning

Kent Ekeroth har beskrivits som en av de hårdast arbetande riksdagsledamöterna, han sägs ha utformat större delen av partiets kriminalpolitik, men de många skandalerna som han har varit inblandad i genom åren har fått partiledningen att till slut tröttna på honom.

Redan 2011 diskuterade partiet att fjärma sig från honom, kunde Aftonbladet avslöja.

I samband med den senaste skandalen; åtalet för ringa misshandel i samband med ett bråk i krogkön till nattklubben Solidaritet sa gruppledaren Mattias Karlsson:

– Döms han för våldsbrott i närtid kan han inte representera partiet på någon nivå.

”Gått över gränsen”

Ekeroth själv har nekat hela tiden. Han fälldes i tingsrätten men friades av hovrätten i december 2017. Han sa då att han skulle lämna sin plats i justitieutskottet på SD-ledaren Jimmie Åkessons begäran, men lade också till att han tänker kandidera till riksdagen.

Hans förehavanden har gjort det svårare för SD att närma sig Moderaterna men skandalerna började också reta partiets gräsrötter.

Eller som en källa med insyn uttryckte det i samband med misshandelsåtalet för krogbråket i november 2016:

– När man träffar medlemmarna ute i landet tycker de att han gått över gränsen. Att det helt enkelt inte längre går att skylla på att han blir provocerad, säger en annan källa.

Publisert:

LÄS VIDARE