Anders Ygeman fick gå efter skandalen – nu är han tillbaka i regeringen

Ebba Busch Thor: Det är anmärkningsvärt

Anders Ygeman fick gå efter skandalen på Transportstyrelsen.

Nu gör S-toppen comeback som minister.

– Det är anmärkningsvärt att han får förnyat förtroende, säger Ebba Busch Thor (KD).

S-toppen Anders Ygeman var mellan 2014–2017 inrikesminister under Stefan Löfven (S). I samband med flyktingkrisen hösten 2015 syntes han var och varannan dag eftersom säkerhetsfrågan låg i hans politiska portfölj.

Efter it-skandalen på Transportstyrelsen hotade Alliansen med att väcka misstroendevotum mot honom. Ygeman valde då att självmant lämna sin post och fick i stället uppdraget som gruppledare i riksdagen.

Ygeman blir energi- och digitaliseringsminister

Anders Ygeman har på senare tid sagt att han gärna tar plats i regeringen på nytt. När Aftonbladet träffade honom i förra veckan meddelade han att han är intresserad om han får frågan.

Ygeman får nu posten som energi- och digitaliseringsminister och tar därmed över Peter Erikssons (MP) portfölj.

– Kul att se er igen, sa Ygeman efter att Stefan Löfven presenterat sina nya ministrar.

– Jag vill jobba för att Sverige ska bli starkare, smartare och grönare.

Får kritik av Ebba Busch Thor

I sin årliga granskning av regeringen 2018 riktade riksdagens konstitutionsutskott (KU) kritik mot bland andra Ygeman för brister i justitiedepartementets informationsspridning.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker inte att valet av Ygeman är passande:

– Det är anmärkningsvärt att han får förnyat förtroende i och med att han blev avsatt och inte ansågs ha det förtroende som krävdes för att vara minister, sa hon efter Stefan Löfven läst upp ministernamnen i riksdagens kammare.

Slår tillbaka: Blicka framåt

Benjamin Dousa, förbundsordförande i MUF, skriver så här på Twitter: ”Socialdemokraterna förnedrar verkligen C och L genom att utse Ygegman till minister igen.”

Anders Ygeman säger till Aftonbladet att reaktionen från M och KD var väntad.

– Jag tror att de ska blicka framåt de också och se vad jag kan bidra med. Jag har jobbat tillsammans med alla de borgerliga oppositionspartierna och gjort bra överenskommelser. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med dem.

Hur är din erfarenhet på det här området?

– Jag har varit inrikesminister med ansvar för säkerhet. Men jag brinner för både energi och digitalisering och ser fram emot att jobba med det. 

Publisert:

LÄS VIDARE