Kravet på Juholt: Forma om ditt lag

avJosefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: P-O SÄNNÅS
Håkan Juholt efter "Nyhetsmorgon" i morse.

Kravet på Juholt är tydligt: staben kring S-ledaren måste stärkas.

Högt uppsatta partikollegor kommer att sparkas.

Andra klarar sig.

– Jag ska forma ett lag omkring mig som gör att en ny regering kan börja fungera redan första dagen efter en valseger 2014, säger Juholt i en intervju i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Socialdemokraternas mäktiga Verkställande utskott gjorde en sak klar för Håkan Juholt under fredagens sex timmar långa möte: Förändringar måste ske.

Den tidigare partiledaren och veteranen Ingvar Carlsson kallas därför in för att lära upp och göra Juholt till en realistisk statsministerkandidat inför valet 2014.

Inga fler kriser

Men framför allt måste staben runt ledaren stärkas och Juholt måste från och med nu ta mer hjälp att ta fram rätt underlag för de politiska besluten.

Haverier som turerna kring Libyen-insatsen, bråket i riksdagsgruppen om skuggbudgeten och den kritiserade mediehanteringen efter Aftonbladets avslöjande om bostadsersättningen får inte upprepas.

– Han måste ta mer hjälp av en stab som är uppbyggd annorlunda, sa en VU-medlem till Aftonbladet efter fredagens möte.

Det är fortfarande oklart vilka som får gå och vilka som får sitta kvar, men tydligt är att en större omorganisering kommer att ske.

– Jag ska forma ett lag omkring mig som gör att en ny regering kan börja fungera redan första dagen efter en valseger 2014, säger Håkan Juholt i en intervju med TV4:s "Nyhetsmorgon".

Flera får sluta

Flera nyckelpersoner kan komma att lämna sina jobb.

En av dem som enligt S-kännare kan hänga löst är partiets ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Waidelich. I samband med partiets interna bråk om skuggbudgeten var Waidelich en av dem som fick utstå mycket kritik.

Men i intervjun med TV4 var Juholt tydlig:

– Waidelich kommer inte sluta.

S-ledaren fortsatte:

– Tommy Waidelich och jag kommer att vara det radarpar som möter Socialdemokraternas väljare i en valrörelse.

Cervin blir kvar

Tidigare i veckan berättade Juholts assistent och nära medarbetare Peter Cervin för Dagens Industri att han informerade S-ledaren om de felaktiga bostadsbidraget redan i augusti.

Cervin har nu tagit en timeout, men sitter, enligt Juholt, säkert i en omorganisering:

– Peter Cervin kommer i allra högsta grad att finnas i ledningen, säger Juholt till TV4.

Ytterligare en person i toppen av partiet som det spekuleras kring är kanslichefen Sven-Eric Söder. Söder har haft en stor och betydande roll i partiets hantering av den senaste veckans kris – som enbart är kulmen på en växande intern kris.

Men under intervjun med TV4 valde Juholt att inte svara på frågan om Sven-Eric Söders framtiden:

– Jag kommer naturligtvis inte sitta i en tv-studio och prata om vilka som jag ska ha runt omkring mig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM