Finansministern: Björklund ägnar sig åt ”fake news”

Slöjbråket mellan regeringen och Jan Björklund fortsätter.

Finansminister Magdalena Andersson anklagar nu L-ledaren för att vara ”patetisk” och menar att han sprider ”fake news”.

– Jag tycker att hon är patetisk. Regeringen har gjort bort sig och nu fäktar de vilt, svarar Björklund.

Att kvinnorna i den svenska delegationen bar slöja under mötet med Irans president Hassan Rouhani har fått Liberalernas Jan Björklund att se rött. Kvinnorna i delegationen borde inte ha haft slöja eftersom det legitimerar kvinnoförtryck, anser han.

Finansminister Magdalena Andersson kallar L-ledarens kritik för ”patetisk”.

– Han var helt tyst när kvinnliga statsråd från regeringen han satt i åkte till länder där det var krav på att bära slöja. Att han nu plötsligt tar ton tycker jag är patetiskt och löjligt.

Magdalena Andersson tycker också att Björklund sprider rena felaktigheter genom att twittra en bild på tre olika händelser där kvinnliga politiker mött muslimska ledare. På en av bilderna träffar Storbritanniens premiärminister Theresa May Irans president Hassan Rouhani, på den andra är den tyska politikern Ursula von der Leyen i Saudiarabien. Ingen av dem har slöja. På den tredje bilden sitter handelsminister Ann Linde i slöja och undertecknar ett avtal i Teheran.

Men bilden med Theresa May och Hassan Rouhani är inte tagen i Iran utan i USA, och i Saudiarabien är det inte lag på att utländska kvinnor ska bära slöja.

– Björklund ägnar sig åt fake news. Den här typen av förvrängningar av fakta gagnar ingen, säger Magdalena Andersson.

Måste följa landets lagar

Hade du burit sjal om du var med?

– Som statsråd tycker jag inte man kan bryta mot lagen i de länder vi besöker. Jag tycker heller inte att vi ska åka med helt manliga delegationer. Och jag tycker inte att vi inte ska besöka länder där det är lag på att bära slöja. Då blir resultatet att reser man till vissa länder och bedriver viktigt arbete så måste man naturligtvis följa landets lagar.

Varför inte ha mötet i ett tredje land som Björklund anser?

– Irans president lämnar sällan landet, jag tycker inte det argumentet är realistiskt. Sedan är det självklart att viktigt att man tar upp kvinnors rättigheter, men det har de ju gjort.

”Inga slöjor om jag får bestämma”

Jan Björklund slår däremot ifrån sig finansministerns kritik om att han ägnar sig åt ”fake news”.

– Bilden visar att man kan träffa muslimska ledare utan att ha slöja på sig.

Men tycker du verkligen det är rättvis bild du twittrar ut. De andra befinner sig ju inte i Iran?

– Ja. Man kan välja att träffa dem någon annanstans i Teheran. Man kan träffa dem i Stockholm eller man kan skriva avtalet på svenska ambassaden, där behöver man inte ha slöja.

Varför tog du inte upp det här när du själv satt i regering och kvinnliga statsråd bar slöja?

– Det är lika klandervärt. Förr hade jag uppfattningen, som också regeringen verkar ha, att man får ta seden dit man kommer. På senare år har jag ändrat mig, man kan inte legitimera kvinnoförtryck i en religiös diktatur genom att kalla det för att ta seden dit man kommer.

Hur kommer du göra om du sitter i regering efter 2018?

– Om jag får bestämma så kommer inte svenska statsråd uppträda med slöja i Teheran.

Publisert:

LÄS VIDARE