Kinesisk krigsflotta ska öva med ryssarna i Östersjön

En flotta med kinesiska krigsfartyg är på väg mot Östersjön för att medverka i den första rysk-kinesiska militärövningen någonsin i Sveriges absoluta närhet.

Bland farkosterna finns ett av Kinas mest avancerade militärfartyg - ”052D Destroyer”.

– Vi förutsätter att öppenhet och transparens är det som gäller vid genomförandet av övningen, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

”052D Destroyer” är ett av Kinas mest avancerade militärfartyg.
”052D Destroyer” är ett av Kinas mest avancerade militärfartyg.

I söndags lämnade flera kinesiska krigsfartyg hamnen i staden Sanya i Hainanprovinsen. Flottan består av en missilförstörare, en fregatt, ett stort försörjningsfartyg, en helikopter och personal ur den kinesiska marinen.

De är på väg mot Europa för att medverka i en rysk-kinesisk militärövning, ”Joint Sea 2017”, vars första del arrangeras sent i juli.

Det är femte året som ländernas mariner övar ihop på ett liknande sätt. Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att förra årets övning skedde i Sydkinesiska havet.

I år sker övningens första del i Östersjön - i Sveriges absoluta närhet. Det är första gången som länderna övar ihop i Östersjön.

Kina och Ryssland övar militärt i Sveriges närhet

Ett av fartygen är av typen ”052D Destroyer”, en av Kinas mest avancerade. Det är första gången som fartyget deltar i en militärövning med ett annat land.

Målet med årets övning, som hålls nära S:t Petersburg och Kaliningrad, är att öva på gemensamma räddningsövningar och skyddande av fraktfartyg.

Det kinesiska försvarsministeriet har, enligt tidningen Global Times, sagt att övningen sker varje år och att målet är att stärka det rysk-kinesiska samarbetet, inte att hota tredje part.

Det är åtminstone tredje gången på kort tid som spektakulära militära övningar i Sveriges närhet uppmärksammas. För några veckor sedan seglade världens största atomubåt, den ryska ”Dimitrij Donskoj” för första gången in i Östersjön.

Försvarsmakten ska följa övningen

För bara några dagar sedan skickades svenska flygvapnets incidentjakt upp över Östersjön – för att möta världens största bombplan, ryska TU-160 som övade på internationellt luftrum över Östersjön.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger i en kommentar:

– Vi har noterat att Ryssland och Kina för första gången ska genomföra en marin övning i Östersjön. Vi har fått information om detta och följer naturligtvis utvecklingen. Vi förutsätter att öppenhet och transparens är det som gäller vid genomförandet av övningen.

Försvarsmakten är väl medvetna om den rysk-kinesiska övningen.

– Försvarsmakten följer läget i vårt närområde. Vi har en väldigt god uppfattning om hur läget är och vilka händelser som sker. Vi kommer naturligtvis att följa en eventuell sådan här övning också. Men vilka åtgärder vi vidtar eller hur det går till är inget som vi kommenterar, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Publisert:

LÄS VIDARE